I ove je godine blagdan sv. Blaža, u ponedjeljak, 3. veljače 2020. u Vodnjanu obilježen s više misnih slavlja, a najavljen je prethodno održanom konferencijom za medije na kojoj su javnosti predstavljena nova saznanja glede relikvija koje se čuvaju u toj crkvi. 

U nastavku donosimo priopćenje pristiglo tim povodom iz Župnog ureda sv. Blaža:

„U petak, 31. siječnja 2020. godine, u Vodnjanu je povodom 808. godišnjice župe u sadašnjem sjedištu sazvana tiskovna konferencija za blagdan zaštitnika župe svetog Blaža.

Počeci župe inače sežu u 4. st. Na konferenciji su objavljena „senzacionalna otkrića“ kako su ih definirali mediji: kopija Torinskog platna, lubanja svetog Huberta, i odijelo pape Inocenta XII. (+1700.). Tom je prigodom objavljen i izlazak iz štampe kolor monografije „Sanctuarium Adignani“ na 836 stranica većeg formata o 300 relikvija različitih svetaca koje se čuvaju u Vodnjanu.

Posebni je interes javnosti izazvala kopija Torinskog platna, jedna od šest postojećih veličine izvornog Platna. I lubanja svetog Huberta biskupa iz današnje Belgije (+727.) kojega su lovci čitavog svijeta izabrali za svog zaštitnika zbog čudesnog događaja u lovu koji ga je potaknuo na obraćenje i prihvat svećeničkog poziva. U planu je izrada dragocjenog relikvijara za svečana izlaganja.    

O blagdanu sv. Blaža, u ponedjeljak 3. veljače, svečanu je poldanju koncelebriranu misu predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je život svetog Blaža biskupa i mučenika istakao kao uzor ljudima za sva vremena. Na slavlju je sudjelovao saborski zastupnik Anton Kliman i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović sa bližim suradnicima. Slavlje su pratili zbor Zajednice Talijana iz Vodnjana i dječji zbor Osnovne škole Vodnjan. Nakon mise mnoštvo je vjernika pomazano blagoslovljenim uljem, kakav je drevni običaj u Vodnjanu. (J)“   Foto: D. D.)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.