Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

Inauguracija nove akademske godine u Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater”

Inauguralno predavanje održao je kardinal Paul Josef Cordes, predsjednik emeritus Papinskog vijeća Cor unum.

U pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” održana je u srijedu 12. listopada inauguracija nove akademske godine 2016./17. Početak nove akademske godine bio je u znaku 25. obljetnice osnutka pulskog sjemeništa, čiji počeci sežu u godinu 1991. kada je tadašnji porečki i pulski biskup Antun Bogetić, imajući u vidu nedostatak klera kao i želju za sjemeništem koje bi formiralo prezbitere za novu evangelizaciju i time dalo snažan misijski pečat svojoj biskupiji odlučio ustanoviti Međunarodno sjemenište. Sjemenište je nastalo 6. listopada 1991. u međunarodnom neokatekumenskom centru u Porto San Giorgiu pokraj Loreta sa sedmoricom bogoslova. Danas sjemenište ima 68 zaređenih svećenika i 32 bogoslova iz 12 nacija.

Ove godine inauguracija je proslavljena posebno svečano, budući da je inauguralno predavanje održao kardinal Paul Josef Cordes, predsjednik emeritus Papinskog vijeća Cor unum, kojega je godine 1990. sv. Ivan Pavao II. kao ondašnjeg potpredsjednika Papinskog vijeća za laike imenovao povjerenikom ad personam za Neokatekumenski put. Program inauguracije započeo je uvodnom molitvom i pozdravom preč. Piergiorgia De Angelisa, rektora Sjemeništa koji je na početku pozdravio goste uz kardinala Cordesa i don Marija Pezzija, člana Međunarodnog tima voditelja Neokatekumenskog puta (Equipe Responsabile internazionale del Cammino), katehiste odgovorne za Neokatekumenski put na ovim prostorima don Giacoma Rainerija, Luciju Toso i Tomasza Marinowskog, generalnog vikara mons. Vilima Grpca kao izaslanika porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, rektora Sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu Michelea Capassa, Sjemeništa u Trstu mons. Janeza Oberstara, koji je bio prvi rektor pulskog sjemeništa, rektora riječkoga Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. vlč. Marija Tomljanovića.

Rektor De Angelis pozdravio je posebno dosadašnjeg duhovnika pulskog sjemeništa dr. Ivana Fučeka, koji odlazi u zasluženu mirovinu, kao i novog vicerektora vlč. Juricu Manzonija i novog duhovnika vlč. Josipa Kolegu. Također su inauguraciji nazočili profesori Visoke teološke škole Redemptoris Mater, kao i prezbiteri tog sjemeništa i katehisti odgovornih zajednica iz cijele Hrvatske i bogoslovi sjemeništa u Puli i Trstu.

U inauguralnom predavanju “Ministerijalno svećeništvo na kušnji” kardinal Cordes je kroz prizmu dokumenata Drugoga vatikanskog koncila, posebice dokumenta o službi i životu prezbitera Presbyterorum ordinis prikazao razliku između općeg svećeništva svih vjernika i ministerijalnog, zaređenog svećeništva koji je dar od Gospodina i svoj temelj i vrhunac ima u riječima Isusa Krista iz Evanđelja po Ivanu, gdje Krist kaže da ga je Otac posvetio i poslao u svijet (usp. Iv 17,18). “Upravo posvećenje i poslanje središnji su biblijski izrazi koji pokazuju da su prezbiteri poput Krista posvećeni i poslani. Ta dva izraza su neodvojiva i pokazuju poziv svakog svećenika na bespridržajno darivanje u kojem se pojavljuje križ kao središte i izvor poslanja. Svećenik je poslan u svijet i tu se nalazi njegova misijska dimenzija, njegova spremnost za služenje u bilo kojem dijelu svijeta.” Nadalje, mons. Cordes napomenuo je da se tu krije i zamka klerikalizma, svećenik koji ne živi svoje posvećenje i poslanje postaje “službenik kulta čovjek svetoga”, ali bez zajedništva s Božjim narodom. Na kraju kardinal je naglasio da iz gore rečenog proizlazi i poseban poziv, posvećenje za celibat kao proročki način življenja vječnog života i osoban odnos svećenika s Kristom u molitvi, proučavanju Svetog pisma, slavljenu euharistije i sakramenta pomirenja.

Nakon kardinala Cordesa pozdravnu riječ uputio je don Giacomo Raineri iz Equipe Responsabile internazionale del Cammino, koji je naglasio važnost vjere koju daje Krist preko kršćanske zajednice, vjere koja je izvor svakog poslanja u Crkvi.

Na kraju prvog djela svečanosti uručene su diplome šestorici diplomanata Visoke teološke škole sjemeništa Redemptoris Mater u Puli.

Svečanu euharistiju predvodio je mons. Josef Cordes, dok je homiliju održao don Mario Pezzi, u kojoj je polazeći od dnevnih čitanja naglasio kako smo pozvani uvijek iznova birati poput Izraelskog naroda – život ili smrt. Ili smo s đavlom ili s Bogom, ili imamo Duha Svetoga koji nas vodi i donosi plodove vječnog života ili padamo u licemjerje koje uništava Duha života u nama. Posebno je potaknuo sve na iskrenost kao oružje protiv licemjerja i na vezu s neokatekumenskom zajednicom koja pomaže u rastu u vjeri. Svečanost je završila ručkom.

 

Najave