Petak, 26 travnja, 2024
Hodočašća

Planinarsko hodočašće i Sv. Misa na Brgudu

Na inicijativu skupine istarskih planinara Vladimira Rojnića, Darka Kalca i Milivoja Topića, u suradnji s Župom Sv. Antun Pula, u subotu 21. svibnja 2016. godine održano je prvo planinarsko hodočašće i Sv. Misa na Brgudu (Učka). Nazočilo je 30-tak planinara iz svih krajeva Istre: Pule, Labina, Mošćeničke Drage, Pazina, Tinjana, Poreča, Novigrada, Buja i Buzeta.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/197-planinarsko-hodocasce-brgud-2016.html

Nakon okupljanja i kratke molitve u Maloj Učki, hodočastilo se planinarskom stazom do napuštenog sela Podmaj i potom bijelom cestom do lovačke kuće “Perun” na prijevoju Bodaj. Tu je gospodin Josip Mohović dočekao hodočasnike s toplim čajem i kolačima. Po kratkom predahu, na razglednoj visoravni pod vrhom Brgud 907 m, ispod kipa Majke Božje slavila se Sv. Misa. Propovijed fra Tomislava Hrstića na temu Pjesme stvorova sv. Franje Asiškoga, našla je sklad s prekrasnim ambijentom južnog grebena Učke. Molitveni žubor ljudskih glasova nakratko se pridružio pjevu ptica i šumu povjetarca, a sve je spokojno obasjavalo proljetno sunce.

            Nakon mise uslijedio je blagoslov kipa, te ručak i druženje u dvorištu lovačke kuće “Perun”. U ranim popodnevnim satima, hodočasnici su se oprostili od gostoljubivog domaćina. Za povratak je izabrana planinarska staza preko Balina i Petehovog Brega. Veliki dio puta pogled je počivao na impozantnom Vojaku i Suhom vrhu, te s njihovog zelenila povremeno skretao ka plavetnilu Kvarnera. Konačno, udobni kolni put kroz hladovinu bukove šume, vraća hodočasnike natrag do Male Učke. Tu se međusobno opraštaju, uz želju za ponovni susret dogodine.

 Tekst:Vladimir Rojnić; Slike: Darko Kalac

Najave