Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

U Rovinju proslavljen blagdan sv. Anđele Merici

Sestre uršulinke proslavile su blagdan svoje utemeljiteljice, sv. Anđele Merici, uj srijedu, 27. siječnja, svečanim misnim slavljem u rovinjskom Oratoriju koje je predvodio rovinjski župnik, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Predvoditelj je na početku naglasio kako je ta misa ujedno i zahvala sestrama za njihov požrtvovni rad.

Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji podsjetio na životopis sv. Anđele Merici, napose naglasivši njezinu posebnu brigu o djevojčicama bez roditelja, u tim okrutnim vremenima 16. st. kada se zasigurno nitko ne bi bio za njih brinuo. Iz naputaka koje je davala sestrama svoje družbe o postupanju u odgojnom procesu sv. Anđela je iskazala neke pedagoške ideje koje se i ondašnjem vremenu mogu smatrati aktualnim, pa čak i avangardnim, naglasio je propovjednik. Bila je toliko napredna da je već tada govorila kako u odgojnim skupinama ne bi trebalo biti više od dvadeset djece kako bi se s njima moglo na optimalan način raditi, istaknuo je mons. Grbac. Osim toga bila je žena istinske prave molitve i svojim je sestrama stavljala na srce da glavna os njihova djelovanja bude utemeljena u Kristu. Sv. Anđela je bila obdarena zaraznom vedrinom, i time je privlačila ljude Kristu; koliko mi danas vedrine pokazujemo u svom svakodnevnom životu, nastojeći biti primjer kojeg će netko poželjeti slijediti?, rekao je propovjednik. Sv. Anđela uzela je ja zaštitnicu svoga reda sv. Uršulu zato je r je sv. Uršula bila potpuno posvećena Kristu, bila je vođa mladih žena, hrabra mučenica spremna riskirati. Sv. Anđela ju je uzela za zaštitnicu svjesna vremena u kojem se nalazi, a za geslo svoji sestrama dala je biti ‘zaručnica i majka’, zaručnica Kristova i majka svoje duhovne djece, to je identitet, sestara uršulinki. Župnik je na kraju spomenuo činjenicu da su sestre uršulinke došle u Rovinj 1972. godine te od tada služe u župi, vode župnu katehezu, a od uvođenja vjeronauka u škole predaju u i rovinjskim školama.

Sestre su na kraju misnoga slavlja osim slatkog zalogaja za sve nazočne pripremile i ‘duhovne bombončiće’, malene svitke s ukrasnim vrpcama s ispisanim mislima sv. Anđele.

Najave