Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

„Ne budite nevjerni nego vjerni“

Pulska biskupija i grad Pula proslavili svetkovinu svog zaštitnika sv. Tome apostola. Svetkovina obilježena i velikim humanitarnim koncertom u Areni „Sv. Toma – zajedno za znanje“.

Središnja proslava svetkovine bilo je svečano koncelebrirano misno slavlje koje je u pulskoj prvostolnici predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz pulskog, vodnjanskog i labinskog dekanata, koji čine Pulsku biskupiju, te kanonici pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola, preč. Željko Staver i preč. Marijan Kancijanić.

Na početku je sve okupljene pozdravio župnik domaćin, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. Slavlje je započelo pjevanjem svečane Večernje, u izvedbi združenih župnih zborova svih pulskih župa. Pjevanje svečane večernje o velikim svetkovinama drevni je običaj župama i zato se posebno želi očuvati taj običaj upravo o svetkovini zaštitnika grada i Pulske biskupije, naglasio je mons. Grbac.

Prva stvar koju sv. Ivan Evanđelist bilježi je da sv. Toma nije bio prisutan, kod prvog Isusovog dolaska učenicima nakon Uskrsnuća, naglasio je mons. Kutleša na početku homilije. Sv. Toma ap. bio je čovjek koji je o svemu htio u tišini razmisliti, i pronaći odgovor na sve događaje koje su apostoli prethodno proživjeli. No, s druge strane, njegove sumnje su ga obuzimale, i ostala je jedna velika praznina. Povukao se u svoju samoću i tražio odgovore na svoja pitanja. Koliko se puta i mi tako povlačimo u svoju samoću, pitamo se o opstojnosti. Sv Toma je jednostavno želio doći do nekog odgovora.

Nakon 8 dana dolazi Isus, ali sv. Toma svojoj subraći govori da on ne vjeruje, već da će se uvjeriti tek kada stavi svoj prstu u njegove rane, kada osjeti da li je to istina. Subraći je stalo do toga da ga uvjere, da mu pokažu što je istina, žele da i on osjeti ono što su oni osjetili. Toma se pak pouzdaje u svoj prst, odnosno u svoja osjetila. Svi znamo da osjetila nerijetko varaju čovjeka, no, iako to znamo, mi ljudi želimo sve spoznati preko osjetila.

Isus dolazi i poziva Tomu da se uvjeri, Isus ima razumijevanja, shvaća čovjekovu ograničenost, i njegove sumnje. Promatrajući sv. Tomu možemo reći da se Isus služi našom slabosti kako bi nam otvorio neke nove i velike spoznaje, naglasio je biskup. Te velike spoznaje jesu spoznaje vjere. Možemo sumnjati i postavljati različita pitanja, ali kao sv. Toma trebamo priznati „Moj Gospodin i moj Bog!“.

Tu je veličina sv. Tome, od jednog sumnjivca, koji stavlja u pitanje mnoge stvari vezane uz Gospodina s kojim je boravio tri godine, kada spozna istinu, riječima „Moj Gospodin i Bog moj“, priznajući Isusa Krista pravim Bogom, postaje primjer svakome od nas, naglasio je mons. Kutleša. Isus potom upućuje jedno veliko upozorenje, ali koje nije upućeno samo sv. Tomi već svakome čovjeku: „Ne budi nevjeran, nego budi vjeran.“ I blaženi oni što ne vidješe a vjeruju.

Sv. Toma živio je s Isusom tri godine, možemo se zapitati kako on u te tri godine nije shvatio temelje Isusova naučavanja. I mi želimo neke stvari shvatiti našim razumom i osjetilima, ali ponekad vidimo da to nije dovoljno. Toma priznaje i osjeća Isusa Krista srcem.  

Sv. Toma nama danas želi reći,’ ja sam imao priliku vidjeti i opipati Isusa Krista kako bih povjerovao. Vama, kao vjernicima kojima se naviješta Radosna Vijest, preporučam i želim Vam da ne bude temelj vjere ono što vidite, jer osjetila ponekad čovjeka varaju, no ipak je moguće spoznati ono bitno, a to je oku nevidljivo i samo srcu shvatljivo.’ Tako mi vjernici trebamo gledati očima vjere. A vjera je, kako reče poslanica Hebrejima, ono imanje čemu se nadamo.

U tome duhu nemojmo govoriti o sv. Tomi da je nevjeran nego recimo da je sv. Toma u biti svaki od nas koji u životu sumnja, ali s tim sumnjama se treba boriti težiti da srcem spoznamo Istinu, zaključio je mons. Kutleša.

Humanitarni Koncert u Areni „Sv. Toma – Zajedno za znanje“

U nastavku večeri, u pulskoj je Areni održan veliki humanitarni koncert „Sv. Toma – zajedno za znanje“, kojeg su zajedno organizirali Grad Pula, Hrvatski katolički zbor „Mi“ i Caritas Porečke i Pulske biskupije. Prihod koncerta namijenjen je studentima slabijeg imovinskog stanja, kako bi im se pomoglo u vremenu studiranja, da im zbog siromaštva ne bude uskraćena mogućnost da se školuju. Ispunjena Arena najbolji je pokazatelj da su žitelji Istre razumjeli i prihvatili važnost nakane te humanitarne akcije, i da postoji jaka želja da se zaista na taj način uloži u bolju budućnost.

U izjavi za Tv Novu, regionalnu istarsku televiziju, biskup je naglasio kako je svaka inicijativa u tom smjeru dobrodošla. Biskup je nadalje podsjetio na Biskupijsku zakladu “Blaženi Miroslav Bulešić“ koja je osnovana 2014. godine, te je tom prigodom, za školsku, odnosno akademsku godinu 2014./2015. Biskupija podijelila 104 stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima. Ove godine imamo namjeru podijeliti 100 svojih stipendija za učenike i studente, a sredstva za još pedesetak stipendija namjerava se sakupiti održavanjem raznih koncerata, sakupljanjem donacija od ustanova i poduzetnika. Dobro je da svaki mladi čovjek ima mogućnost da završi studij koji želi, i nikome ne treba to pravo uskratiti. Mišljenja sam da se može dosta toga učiniti, ako se prerasporede sredstva iz drugi sektora, da bi se pomoglo mladome čovjeku da ide naprijed i da ostvari svoje snove, rekao je mons. Kutleša.

Na koncertu, koji je bio izuzetno dobro posjećen, nastupili su: Oliver Dragojević, Ante Gelo, Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Bruno Krajcar i sestre Palić.

Svetkovini u pulskoj katedrali prethodila trodnevnica koju su predvodili svećenici iz raznih mjesta Pulske biskupije, a glazbeno animirali zborovi iz tih župa: prvoga dana iz labinske župe Gospe Fatimske, drugoga dana iz fažanske župe sv. Kuzme i Damjana te trećeg dana iz župe Rođenja Marijina u Labinu.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/51-sv-toma-2015.html

Najave