Utorak, 30 travnja, 2024
Novosti

Grožnjan: Tradicionalna proslava sv. Blaža

Dana 03. veljače u Grožnjanu je tradicionalno obilježen spomendan Sv, Blaža, biskupa i mučenika.

Na kraju svete mise, mjesni župnik Miroslaw Paraniak mnogobrojnim vjernicima je podijelio blagoslov grla, svakome posebno, uz dvije blagoslovljene svijeće. Župni zbor tijekom blagoslova je pjevao prigodne pjesme, tako da su svi vjernici ostali do kraja u crkvi i primili završni misni blagoslov.

Prema predaji i zapisima, sv. Blaž je bio izučeni liječnik, a radi sveta života i čestitosti izabrao ga je kršćanski puk i kler u Sebasteji crkvenim starješinom, biskupom.

Kao pastir odlikovao se izvanrednim vrlinama, dubokim znanjem i darom čudesa. Krotak i ponizan, žarko pobožan, u životu nevin i nedužan, u razgovoru strog i ozbiljan, pravedan i bogobojazan, neizrecivo strpljiv poput Joba. Prigrlivši teško breme biskupske časti u vrijeme najžešćeg progona kršćanstva, uložio je sav svoj trud, pa i sam život u obranu i širenje kršćanstva u svojoj biskupiji na korist vjernika. Brinuo se za svoje stado, tješio nevoljnike, pomagao bolesnike potpunim pouzdanjem u Boga, svojom neugasivom vjerom i molitvom. Vrhunaravnom moći izliječio je mnoge bolesnike i povratio im zdravlje.

Jednog dana došla mu je žalosna majka sa svojim sinom kojemu je zapela riblja kost u grlu, on je položio ruke na dijete, podigao oči prema nebu, znamenovao svetim križem grlo djetetu, pozvao Svemogućeg Boga i stao ga moliti da izlomi i istisne djetetu kost iz grla i povrati mu zdravlje. Tada zamoli Boga da to učini svaki put onome tko se u bolesti grla obrati molitvama u njegovo ime. Čim je sv. Blaž završio svoju molitvu, dijete je ozdravilo i veselo se vratilo sa svojom majkom kući, zahvaljujući Bogu i sv. Blažu.

Nakon svete mise župljani i njihovi gosti nastavili su feštu i druženje u obližnjoj koncertnoj dvorani gdje su nastupili učenici Glazbenog tečaja Grožnjan i Mješoviti zbor Zajednice Talijana Grožnjan, a nakon toga u prizemnoj dvorani sve je zabavljao Trio Šaltin i njihovi prijatelji.

Valerija Dešković Mirosav

Najave