Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava sv. Vinka

Blagdan sv. Vinka Paulskog pulske su sestre milosrdnice proslavile i ove godine svečanim koncelebriranim misnim slavljem kojeg je, u nedjelju, 27. rujna,  predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Sestre blagdan svog utemeljitelja uobičajeno obilježavaju u župnoj crkvi sv. Pavla jer se njihov pulski samostan nalazi na području te župe.

Nakon uvodnog pozdrava župnika, preč. Milana Mužine, kratko izlaganje o granama koje čine Vinkovske obitelj održala je dr. MandelovićRajko Branka.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/70-sv-vinko2015.html

Biskup se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na poruke dnevnog evanđelja, te ih stavio u korelaciju sa životom i karizmom sv. Vinka Paulskog. U prvom redu, rekao je biskup, primjer sv. Vinka pokazuje nam kako je potrebno svakome omogućiti da iznese svoje mišljenje, jer, ne postoji samo jedan put do Boga; kako je sv. Vinko u to vrijeme smatrao da je njegov put pomaganje siromasima, drugi su, u drugim vremenima svoj put pronašli u drugačijem služenju. Potrebno je imati ljubavi i strpljenja za one koji imaju drugačije mišljenje, istaknuo je biskup komentirajući dnevno evanđelje, te pozvao okupljene da mole zagovor sv. Vinka kako bi svojim postupcima, riječima, ali i šutnjama donosili mir u situacije u kojima se svakodnevno kreću.

  Misno slavlje, tijekom blagdanske mise i tijekom trodnevne duhovne priprave,  glazbeno je animirao župni zbor sv. Pavla po ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Trodnevna duhovna priprava

Blagdanu je prethodila trodnevnica za koju su sestre uobičajeno pozvale razne svećenike da predvode misna slavlja s prigodnim homilijama na temu života djelovanja i karizme sv. Vinka.

Prvoga dana trodnevnice misno slavlje predvodio je vlč. Joel Catary. On je u prigodnoj homiliji naglasio kako je čitajući svečev životopis, iz njegovih „tamnih godina“ naučio više o grešnosti nego o svetost. No, naglasio je propovjednik, susret i spoznaja postojanja ljudi u velikoj nevolji i potrebi daje mu da uvidi veliku potrebu za pomaganjem koja postoji u tadašnjem svijetu i on tako postaje ‘velikan milosrđa za svakog potrebitog’.

Drugog dana trodnevnice prigodnu homiliju izrekao je p. Đuro Hontić, župnik i gvardijan župe samostana sv. Ivana Krstitelja u Puli. P. Đuro je u prigodnoj homiliji stavio naglasak na veliki doprinos koji su sestre milosrdnice od svog dolaska u naše krajeve dale u brizi za potrebite, napose je naglasio njihov angažman u zdravstvu i školstvu. I na nama je danas  tražiti zagovor sv. Vinka kako bismo znali osluškivati potrebe bližnjih i činiti djela ljubavi prema čovjeku u potrebi, naglasio je propovjednik.

Trećega dana trodnevnice misno slavlje predvodio je mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije. On je u prigodnoj homiliji istaknuo važnost sustavne, konstantne i organizirane pomoći potrebitima. Ta pomoć mora biti konkretan, i da, opravdano je, primjerice, prekinuti i molitvu da bi se odnijelo lijek onome tko je potreban naše pomoći, rekao je mons. Grbac. Sv. Vinko je uvidio potrebu organiziranja osoba koje su bile voljne pomoći, no u tom pomaganju uvijek je naglašavao važnost poštivanja dostojanstva osobe u potrebi, naglasio je propovjednik. Nakon misnog slavlja članovi Marijanske Vinkovske mladeži predstavili su taj ogranak Vinkovske obitelji. Na kraju je sv. Veronika Popić predstavila projekte i ciljeve Godine suradnje Vinkovske obitelji stavivši naglasak na upravo na potrebu sustavnog i organiziranog rada na pomoć potrebitima, istaknuvši između ostalog i promicanje obrazovanja među kritičnijim slojevima društva, kako bi se i tim ljudima omogućilo da steknu određene vještine kojima će moću sustavno raditi na pomoći potrebitima.

Najave