Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Akademik Paar u Pazinu

U četvrtak, 30 listopada 2014., u pazinskom Spomen domu akademik i fizičar prof. dr. sc. Vladimir Paar održao je predavanje na temu „Znanost i vjera – odnos, isključivost, komplementarnost“. Predavanje je održano u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika iz Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Pazin te Dekanatskog ureda Pazin.

Pred punom dvoranom, akademik Paar je započeo svoje izlaganje objasnivši nesporazum o pogrešno prikazanom nesuglasju Galileja Galilei i tadašnjih predstavnika Svete Stolice, naglasivši kako je Galilei bio osobni prijatelj s papom Urbanom VIII., a njegov glavni zagovornik i branitelj bio je papin nećak. Nakon tog znanstvenog sukoba bilo mu je jednostavno zabranjeno voditi teološke rasprave. Znanstvenik je, prisilnim povlačenjem u Firenzu u biti profitirao, jer se tada posvetio fizici i učinio neka od svojih najvećih znanstvenih otkrića.
Predavač se, nadalje, osvrnuo na skup održan u Vatikanu 2000. godine na inicijativu svetog pape Ivana Pavla II. o odnosu znanosti i vjere. Činjenica da se čak 95% znanstvenih otkrića dogodilo upravo u kršćanskim zemljama govori u prilog činjenici da kršćanstvo potiče ljude na istraživanje i razumijevanje Božjih zakona. Akademik je u nastavku nastojao objasniti genetske teorije od samih početaka do današnjih dana, napose naglasivši aktualne projekte prepoznavanja procesa u genomu na čemu suvremena znanost postiže značajne rezultate, a u jednom takvom projektu određivanja interne strukture genoma radio je nedavno i on sa svojim znanstvenim timom. Predavač se još osvrnuo na postulate o postanku svijeta i teoriju „Velikog praska“, postavivši hipotetsku mogućnost povratka kroz vrijeme kako bi se to moglo evidentirati, te s tim u vezi dotaknuo i tezu neuništivosti energije.
U posljednjem dijelu predavanja govorio je o Einsteinovoj teoriji relativnosti, te naglasio da jedno od pitanja na koje do danas znanost nema konkretnog odgovora jest upravo „Kako je nastao život?“, odnosno, kada se, kako i zašto dogodio ključni trenutak da su nukleotidi koji su plutali u takozvanoj ‘primordijalnoj juhi’ počeli davati prve informacije na osnovu kojih su se stvorile prve aminokiseline. Akademik je nadalje citirao knjigu koju je napisao znanstvenik Francis Collins, koji je nakon istraživanja o ljudskom genomu postao vjernik, knjiga nosi naslov: The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief.
Nakon izlaganja uslijedila su mnogobrojna pitanja, a na kraju se okupljenima u ime organizatora obratio dopredsjednik HKDPD prof. pedagogije mr. sc. Ivica Đaković. Predavanje je održano u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika iz Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Pazin te Dekanatskog ureda Pazin.

G. Krizman

Najave