Ponedjeljak, 29 travnja, 2024
Novosti

Pula: Blagdan sv. Tome

Svečano misno slavlje na blagdan sv. Tome, zaštitnika Pulske biskupije, koja je od 1828. godine nema rezidijalnog biskupa, u pulskoj katedrali predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u zajedništvu s umirovljenim biskupom mons. Antunom Bogetićem, pulski kanonicima i svećenicima grada Pule.

Biskup Milovan je najprije čestitao ovaj blagdan vjernicima grada Pule i Pulske biskupije te naglasio kako ova drevna Biskupija ima svoje temelje u prvim stoljećima Crkve i očuvala se do današnji dana, jer je sazidana na čvrstoj stijeni vjere – na Kristu.

Biskup se u homiliji osvrnuo na „Svećeničku godinu” koja je ovih dana započela u Katoličkoj Crkvi te istaknuo da ovo nije samo milosno vrijeme kad se želi na poseban način želi staviti na duhovnu obnovu u svećeničkom životu i još više istaknuti da oni ne djeluju samostalno i u svoje ime, već djeluju in persona Krsiti. Svećenici su vidljivi znak Božje brige za čovjeka. Stoga je važno da svećenici sami nanovo otkrivaju svoj identitet koji je „dar i otajstvo” kako je to istaknuo nezaboravni papa Ivan Pavao II. Potrebno je da svi vjernici, zajedno sa svećenicima, otkrivaju značenje svećeničkog poslanja u Crkvi trećeg tisućljeća, ali s druge strane da napose svećenici postanu svjesni svoga izabranja i ljepote poziva. Ove godine se na poseban način pred svećenika stavlja lik Ivana Vijaneja, a mi u našoj biskupiji poseban pogled upućujemo prema Sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću, koji je bio uzoran učitelj, pastir po Srcu Isusovu te iznad svega ljubio svoje vjernike za koje je i svoj život dao.

Biskup se osvrnuo na važnost vjernosti svome pozivu. Sv. Toma je najprije bio nevjeran pa vjeran, vjeran Kristu, vjeran čovječanstvu, Crkvi. To je poziv svakog svećenika. Kako bi mogli biti vjerni Kristu važno je da se čuvao vjerničko i svećeničko zajedništvo. Napose da svećenici čuvaju sakramentalni odnos s biskupom i zajedništvo s vjernicima.

Na kraju je biskup pozvao vjernike da vole, poštuju svoje pastire, da se za njih mole i da ih svojim molitvama posvećuju; da budu dobri suradnici svojim svećenicima. „A kako bi imali dovoljan broj svećenika molimo za nova duhovna zvanja” – istaknuo je biskup Milovan.

Najave