Subota, 27 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Zaključen 20. festival Organum Histriae

Dvadeseto jubilarno izdanje festivala orguljske glazbe zaključeno je, posljednjim službenim datumom, u subotu, 9. rujna, koncertom renesansne glazbe u pulskoj crkvi sv. Franje Asiškog. Osebujnim i bogatim programom te izuzetnom virtuoznošću interpretacije pulskoj se publici po prvi put predstavio zagrebački renesansni Ansamb Marco Polo pod ravnanjem maestra Ante Milića.

Ansambl Marco Polo nastao je 2008, a specijaliziran je za ranu, pretežno renesansnu vokalnu i vokalno instrumentalnu glazbu. U osam godina postojanja, Ansambl je održao niz koncerata u Hrvatskoj (Zagrebačke ljetne večeri, Klovićevi dvori, Večeri u Sv. Donatu, Rovinjski ljetni festival, crkva Sv. Eufemije, Lubeničke glazbene večeri, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Dvigrad festival…) i Irskoj (Dublin). Okosnicu Ansambla čine profesionalni glazbenici i školovani pjevači, a pokretač i dirigent je Ante Milić. Jedinstven ugođaj postižu starim kostimima, lutnjističkom pratnjom te raznolikim repertoarom koji pokriva solistička, komorna i zborska djela.

Ante Milić diplomirao je i magistrirao glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Z. Bašić. Godine 2005. diplomirao je dirigiranje u klasi V. Šuteja. Kao pijanist redovito održava koncerte diljem Hrvatske i Europe, a kao dirigent nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske. Osnivač je Ansambla za ranu glazbu Marco Polo. Na Muzičkoj Akademiji Zagreb radi od 1990.godine.

Nakon Pule, Ansambl Marco Polo je dan kasnije, u nedjelju, 10. rujna, nastupio u Grožnjanu.

Najave