Srijeda, 17 travnja, 2024
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Pula: Proslava svetkovine sv. Tome ap.

3 srpnja, 2023

Proslava sv. Tome ap. u znaku procesije i misionara

Najava proslave sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, 30. 6. – 3. 7. 2023.

Ove godina proslava svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule donosi dvije bitne novosti:

  • Po prvi put procesija s kipom sv. Tome ulicama starogradske jezgre
  • Ove godine, izvanredno, sudjeluju hrvatski misionari

Trodnevna duhovna priprema

I ove će godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina u Puli uoči proslave svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, biti održana trodnevna duhovna priprava. Prve večeri, u petak, 30. lipnja u 18:30 započinje pobožnost krunice, a u 19 sati sveta misa koju će predvoditi vlč. Wojciech Wlazlo, svećenik Labinskog dekanata. Druge večeri, u subotu, 1. srpnja, u 18:30 započinje pobožnost krunice, a svetu misu u 19 sati predvodit će vlč. Damir Štifanić, svećenik Vodnjanskog dekanata. U nedjelju, 2. srpnja, misu poldanicu za puk s početkom u 10:30 predvodit će jedan hrvatski misionar.  Nedjelju navečer, uoči svetkovine, u 18:30 započinje svečana molitva prve večernje na čast sv. Tome ap., a misu u 19:00 sati predvodit će preč. Marijan Jelenić, kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola.

Koncert klasične glazbe na čast sv. Tome ove će godine, po završetku mise trećega dana trodnevnice, u nedjelju, 2. srpnja održati mag. mus. Cvetan Pelčić, bariton, uz pratnju na orguljama mr. art. Eduarda Kancelara. Koncert će započeti u 20:30.

Svetkovina sv. Tome apostola – procesija i gostovanje hrvatskih misionara

Svetkovina sv. Tome, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u ponedjeljak, 3. srpnja, bit će proslavljena svečanim koncelebriranim misnim slavljem pod predsjedanjem mons. Ivice Petanjka, biskupa krčkog, uz koncelebraciju biskupa i svećenika Porečke i Pulske biskupije te sudjelovanje hrvatskih misionara.

Naime, od 1. do 5. srpnja, Porečka i Pulska biskupija biti će domaćin Godišnjeg susreta hrvatskih misionara i dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Misionari će u nedjelju, 2. srpnja sudjelovati na misnim slavljima u župama diljem Istre, a o svetkovini svetog Tome ap. sudjelovat će na svečanom koncelebriranom misnom slavlju.

Procesija s kipom sv. Tome ulicama Pule

Ove će godine po prvi put nakon svečanog misnog slavlja, koje će u pulskoj katedrali započeti u 18 sati, biti održana procesija s kipom sv. Tome ulicama starogradske jezgre Pule. Procesija će iz katedrale, preko Trga sv. Tome, krenuti Kandlerovom ulicom, potom Ulicom Sergijevaca, ispod Slavoluka Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima,  Carrarinom ulicom te Kandlerovom ulicom natrag do katedrale gdje će uslijediti svečani blagoslov s relikvijom sv. Tome.

Nakon svečanog blagoslova, na Trgu sv. Tome, ispred katedrale, podno zvonika, uslijedit će koncert suvremene duhovne glazbe na kojem će nastupiti pulski kantautor Bruno Krajcar i sestre Palić.

 

 

Detalji

Datum:
3 srpnja, 2023