Od 1. do 5. rujna 2021. godine u crkvama Porečke i Pulske biksupije održati će se renomirana glazbena manifestacija, Međunarodni orguljski festival Organum Histriae, koji je ove godine došao do svog 22. izdanja.

Program ovogodišnjeg festivala predstavljen je na konferenciji za medije u Bujama 17. kolovoza 2021.  Uz pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije prof. Vladimira Torbicu, novinarima su se ispred suorganizatora  Pučkog otvorenog učilišta Buje-Buie, Udruge za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine  'Organum Histriae' Pula te Lifestyle-a d.o.o. iz Šišana obratile Elena  Roce, mag. mus. prof. orgulja, umjetnička i organološka voditeljica i producentica, te izvršna producentica i utemeljiteljica projekta prof. Vedrana Koceić. Konferenciji za medije nazočio je i mladi španjolski orguljaš Víctor Manuel  Baena de la Torre, zvijezda promotivnog koncerta pod nazivom „Batalla Imperial“ je održan u srijedu 18.08.2021. u župnoj crkvi Sv.Servula na restauriranim povijesnim orguljama G. Callida iz 1791. godine.

Donosimo koncertni program te priopćenje organizacijskog tima.

KONCERTNI PROGRAM:

18. 8.2021.- SRIJEDA -  20.00

Buje, Župna crkva sv. Servula / Duomo. di S.Servolo

PROMOTIVNI KONCERT

Orgulje G. Callido 1791.

Víctor Manuel  Baena de la Torre,

orgulje / organo (ES/NL)

BATALLA IMPERIAL

***

1. 9. 2021., SRIJEDA - 20.00

Pula, Katedrala Uznesenja Marijina, orgulje Eisenbarth 2001.

KONCERT OTVORENJA

orgulje Eisenbarth 2001.

Festivalski ansambl istarskih mladih glazbenika

'ORGANUM HISTRIAE'

MUSICA AETERNA

 

3. 9. 2021. - PETAK– 20:00

Motovun - Crkva BDM od Servita

Orgulje G. Callido, 1797. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2006.

Mladen Bonomi  i Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje (HR)

BLOSSOMING YOUTH

 

4.9.2021.- SUBOTA – 20.00

Pazin- Župna crkva Sv.Nikole, orgulje Brondino Vegezzi-Bossi 1901.

Ursa Ljuban, orgulje  i  Lucija Rašeljka Petrač, flauta (HR)

FLÛTE HARMONIQUE

5. 9.2021. – NEDJELJA – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički - Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA:

Francesco Di Lernia, orgulje (IT)

 IL VENTO CHE DIVENTA VOCE

 

Orgulje – instrument godine

                U jeku pandemije Njemačka je za ovu, 2021. godinu proglasila orgulje svojim glazbenim instrumentom godine, kao prvome instrumentu s tipkama kojemu je ukazana ta počast! Ta informacija nije značajnije odjeknula u Hrvatskoj, no nama je od velike važnosti jer dijelimo zajedničku  misiju. Orgulje se smatraju kraljicom instrumenata, najveće su od svih glazbenih instrumenata i mogu imitirati gotovo sve instrumente simfonijskog orkestra. Orgulje su najimpozantniji instrument na svijetu: u novije vrijeme i napretkom tehnologije mogu proizvoditi na tisuće različitih zvukova, a svaki se odlikuje drugačijom tonskom visinom (od najdubljih do najviših registara glazbala, čak i onih koje čovjekovo uho ne može percipirati), brzinom, bojom te glasnoćom. UNESCO je od 2017. godine orguljsku glazbu i gradnju orgulja priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Sve su to dovoljni razlozi da se ovaj instrument u svoj svojoj raznolikosti slavi u kontinuitetu, što mi u projektu Organum Histriae i  činimo!

 

Lokacije i instrumenti

                 Ovogodišnji koncertni program odvija se na tri prošlogodišnje i dvije nove lokacije. Naime, kao i lani, oživjeti će orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine u prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama koje je prije dva desetljeća sjajno restaurirala talijanska tvrtka Brondino Veggezzi-Bossi, zatim orgulje kultnoga graditelja Petra Nakića iz 1735. godine, koje je 2013. restaurirala tvrtka Premiata Fabbrica Organi F. Zanin u župnoj crkvi sv. Martina Sv. Lovreču Pazenatičkom, te zasada najveće funkcionalne istarske orgulje Eisenbarth iz 2001. godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina o čijem održavanju, u suradnji s tvrtkom Eisenbarth, redovito brine mr. art Eduard Kancelar, profesor orgulja na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.  

Od dvije nove  festivalske lokacije, Motovun je zapravo naša stara i važna lokacija;  naime u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita nalaze se vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1797., iako restaurirane 2006. (Premiata Fabbrica Organi F. Zanin), zbog veoma lošeg stanja pjevališta i planirane kompletne restauracije župne crkve Sv. Stjepana nije bilo moguće vratiti orgulje na originalno mjesto. Zbog toga je instrument montiran na privremenu lokaciju, postavljen u kućište i akustiku koja ne dozvoljava ostvarenje punog potencijala ovih većih 8 – stopnih orgulja. Nažalost, i dan danas, nakon punih petnaest godina nalaze  se na istoj privremenoj lokaciji. Posljednji put gostovali smo u Motovunu sada već davne 2009. godine. Osim povratka na svoje mjesto, ovaj instrument vapi za novom energijom i mladenačkim zanosom koji će mu udahnuti nov život i omogućiti sviralama da zapjevaju svoj slavni pjev, što će ovogodišnji koncert– iako uz mali ograničeni broj  mjesta za publiku zbog   epidemioloških uvjeta i komornih dimenzija same crkve – svakako omogućiti!

Druga ovogodišnja sasvim nova festivalska lokacija je Pazin i to Župna crkva Sv. Nikole u kojoj se nalaze orgulje tvrtke Vegezzi-Bossi iz 1901.godine. Restaurirala ih je 2013. godine Premiata Fabbrica Organi F. Zanin, u solidnom su svirnom stanju, te će naš ovogodišnji koncert, nadamo se, značiti i novu renesansu za ovaj instrument!

Priče o motovunskim, pazinskim, bujskim i brojnim drugim istarskim orguljama zasigurno će biti veoma zanimljive posjetiteljima naših koncerata te svim ljubiteljima baštine, a opširne tekstove o svim festivalskim instrumentima, o orguljama u Istri, svim umjetnicima i programima  može se naći na našoj službenoj internetskoj stranici www.organum-histriae.com.

 

Bogati i raznoliki popratni programi

I ove godine planiramo popratne programe kojima se nastoji popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važne i za razvoj kulturnog turizma Istre.

Tako će u edukativnom dijelu maestro Francesco Di Lernia koji je na našem festivalu prvi put gostovao 2000. godine, dan prije koncerta kojim će svečano zatvoriti ovogodišnji MOF OH, upravo na Nakićevim orguljama u Sv. Lovreču Pazenatičkom održati majstorski seminar za grupu mladih orguljaša, kojima će ovo biti jedinstvena prilika da od stručnjaka za renesansnu i baroknu glazbu Italije i južne Njemačke dobiju izravnu poduku i razmijene iskustva o interpretaciji na povijesnim instrumentima.

Nakon prošlogodišnjeg online kviza "Što znate o orguljama i o projektu Organum Histriae?" koji je privukao nemali broj sudionika iz Hrvatske i inozemstva te se pokazao inovativnim,  zabavnim i edukativnim načinom privlačenja nove publike i zaljubljenika u orgulje te poklonika našeg projekta, pripremamo za tajni termin  uoči Festivala održati novi online kviz koji će ovaj puta biti posvećen prošlogodišnjem i ovogodišnjem program, pa savjetujemo pratiteljima na društvenim mrežama da budno prate informacije koje objavljujemo, a tu su za motivaciju i atraktivne nagrade naših partnera.

                Vođeni obilazak župne crkve Svetog Martina te orgulja Petra Nakića iz 1735. godine pod nazivom "Prepoznaj svoj registar i postani orguljaš na pet minuta" realiziran prošle godine pokazao se konceptualno odlično pogođenim.  Sudionici su imali rijetku prigodu  izbliza doživjeti trenutno najvrijednije restaurirane i funkcionalne orgulje u Istri, fotografirati se na pjevalištu uz sviraonik, te uz asistenciju mladih orguljaša Elene Roce i Krešimira Klarića zasvirati odnosno proizvesti zvuk ukoliko nisu glazbeno educirani, mijenjati registre, postavljati pitanja. Ove godine idemo korak dalje – u suradnji sa Turističkim zajednicama Središnje Istre, Motovuna te Colours of Istria, ponudit ćemo gostima uz simboličnu cijenu vođene obilaske orgulja u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Motovunu i Bujama.

                I na kraju no ne manje važno – uz već ostvarenu partnersku suradnju sa KAF - Klubom amaterske fotografije Sveti Lovreč čije fotografije povijesnih orgulja krase našu internetsku stranicu i društvene mreže, koju smo ove godine na sličan način proširili i na Udrugu fotografa Fotovun, nova komplementarna suradnja s Udrugom za poticanje stvaralaštva Art studio Pula toliko je nadahnula njihove članove da je urodila brojnim autorskim radovima, te će se Udruga predstaviti prigodnom izložbom 'Zvuci zemlje' u Galeriji Placa u Svetom Lovreču. Izložba donosi 20-ak radova u keramici koji su nastali proteklih mjeseci u njihovoj radionici u Puli. Riječ je o njihovom specifičnom viđenju, ne samo orgulja kao instrumenta, već čitavog Festivala. Izložba se otvara 22. kolovoza u 20 sati i moći će se razgledati do 5. rujna, a uključuje i osebujan autorski suvenir – stilizirane keramičke orguljice  koje ćemo pokloniti izvođačima. Plakat izložbe izradila je članica Udruge Art Studio, Gordana Brborović.

    

Zahvale upućujemo:

Ministarstvu kulture i medija, Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, agenciji Acción Cultural Española (AC/E) - Programu za internacionalizaciju španjolske kulture/Programme for the Internationalisation of Spanish Culture (PICE), gradovima Pula, Pazin i Buje, Općini Sveti Lovreč Pazenatički, tvrtki Zanin Organi kao službenom orguljaru,  Erste banci, Klubu amaterske fotografije KAF Sveti Lovreč, Udruzi fotografa Fotovun, Hotelu i restoranu La Parenzana kao službenom hotelu, tiskovnom pokrovitelju Glasu Istre, radijskom pokrovitelju Radiju Maestral, tvrtki Aromara i Vinariji Rossi čije će vrhunske proizvode naši gosti ponijeti kao uspomenu.               

Osobito se zahvaljujemo Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Katedrali Pula - Župi uznesenja Marijina, Župi Sv. Servula Buje, Župi Sv. Martina biskupa u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Župi Sv. Nikole u Pazinu te Župi Sv. Stjepana prvomučenika u Motovunu.  

 

Upute posjetiteljima: 

Glavni festivalski program vodi nas od 1. do 5. rujna kroz nekoliko fantastičnih lokacija. Tako ćemo Festival otvoriti u pulskoj Katedrali uznesenja Blažene djevice Marije uz orgulje Eisenbarth iz 2001.godine programom Musica Aeterna našeg lani osnovanog Ansambla mladih istarskih glazbenika Organum HistriaePozivamo vas da svoja mjesta rezervirate na vrijeme na 098/335 416 ili popunite rezervacijski obrazac na https://www.google.com/url?q=https://www.organum-histriae.com/hr/program/&source=gmail&ust=1630421251748000&usg=AFQjCNGrAtHso2fsDQxRaWRjK11q3IgeOw">https://www.organum-histriae.com/hr/program/ za svaku osobu/događaj.

 

Međunarodni orguljski festival Organum Histriae se odvija u okviru dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJA U ISTRI),  s tendencijom partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije, bogato nasljeđem ove “baštine koja se sluša” slične povijesno-umjetničke tradicije. S obzirom na dugogodišnje djelovanje, u trećem desetljeću projekta, približavajući se srebrnoj obljetnici  koju ćemo obilježiti 2024. godine, nije na odmet podsjetiti kako smo u proteklom razdoblju konzistentno slijedili našu misiju – VRATITI ORGULJAMA PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA I REINTERPRETIRATI GA U SUVREMENOSTI -  te kroz razne inicijative oživljavali, izučavali i popularizirali vrijednu istarsku orguljsku baštinu. Želimo istaknuti da s većinom navedenoga, unatoč neizvjesnim epidemiološkim okolnostima koje vode čestim promjenama smjernica za organizatore događanja,  nastavljamo   i ove godine.

Kratak pogled u prošlost:

  • Od utemeljenja projekta, 1998. godine do danas (uz pauzu 2018. i 2019. godine) održano je čak 126 koncerata u čak 19 istarskih mjesta i gradova (Umag, Pula, Buje, Završje, Sv. Petar u Šumi, Pićan, Brtonigla, Novigrad, Dajla, Svetvinčenat, Motovun, Barban, Kanfanar, Grožnjan, Rovinj, Žminj, Oprtalj, Labin, Poreč), te u nekoliko slovenskih i talijanskih mjesta na istarskom poluotoku.
  • Ostvareno je 7 izložbi posvećenih orguljarstvu, te likovnih i dizajnerskih izložbi nadahnutih orguljama
  • U razdoblju od 1998. do 2006. godine uz veliku stručnu organološku pomoć Božidara Grge, prerano preminulog 2019. godine, u okviru projekta organizirali smo više međunarodnih okruglih stolova i simpozija, ponajviše o jednom od najvažnijih graditelja orgulja u svjetskim razmjerima, Petru Nakiću i njegovoj Mletačko-Dalmatinskoj graditeljskoj školi, te nekoliko međunarodnih okruglih stolova na temu teritorijalnih potencijala Istre u kulturnom turizmu, s naglaskom na revitalizaciju orguljske baštine, sve u nastojanju da se pokrenu i zažive Istarske staze orgulja. Organizirali smo seminare i za župne urede u Porečkoj i Pulskoj Biskupiji, ne bismo li potaknuli razvoj orgulja kao kulturno-turističkog resursa do kulturno-turističke atrakcije, a koji i danas predstavlja jedan od naših prioritetnih izazova, a prošle godine i Okrugli stol o orguljama i orguljašima  te njihovoj budućnosti u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.
  • Prije dva desetljeća u suradnji Lifestyle d.o.o. i pazinske književno-kulturne udruge »Jules Verne klub« objavljeno je naše književno izdanje Gospodin Dis i i gospođica Es, božićna bajka za mlade genijalnog autora Julesa Vernea, kojim smo dali svoj doprinos popularizaciji orgulja i orguljske glazbe. U scensko uprizorenje ove prekrasne knjige koja se i danas može naći u svim knjižnicama u Hrvatskoj, u 2021. godini proglašenoj Godinom čitanja  usmjerili smo važan dio koprodukcijskih aktivnosti.
  • U okviru našeg projekta mladi orguljaši i drugi glazbenici imali su priliku učiti od vrhunskih majstora kroz desetak seminara orguljske interpretacije eminentnih europskih orguljaša te nastupati na našem Festivalu. Seminare smo organizirali i za župne urede u Porečkoj i Pulskoj Biskupiji, ne bismo li potaknuli razvoj orgulja kao kulturno-turističkog resursa do kulturno-turističke atrakcije, a koji i danas predstavlja jedan od naših prioritetnih izazova.
  • U festivalskim koncertnim programima MOF OH, uz najviše zastupljenu sakralnu i klasičnu glazbu za orgulje, improvizacije te komorne sastave s orguljama, bili su zastupljeni i drugi žanrovi, uvijek primjereni sakralnim prostorima.
  • Jednim od najviših dosadašnjih dostignuća projekta smatramo dva održana bienalna Međunarodno orguljaško natjecanje Andrija Motovunjanin/Andrea Antico da Montona uz ugledni međunarodni ocjenjivački sud. Čim situacija s pandemijom dopusti međunarodna putovanja bez ograničenja i neizvjesnosti, planiramo nastaviti s organizacijom Natjecanja.

 

Najave i obavijesti

Četvrtak: 2 Velj 2023
Središnja biskupijska proslava Dana posvećenog života
Petak: 3 Velj 2023
Vodnjan: Blagdan sv. Blaža

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.