Utorak, 19 ožujka, 2024
Iz medija / press

Caritas Porečke i Pulske biskupije uključen u pomoć Ukrajini

Nakon što je situacija u Ukrajini eskalirala napadom Rusije na cijeli teritorij Ukrajine u zemlji je proglašeno ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama. Nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Caritasa Europa su u svakodnevnoj koordinaciji s Caritasom Ukrajine prateći situaciju i razvijajući planove za humanitarnu pomoć. Ovim putem želimo informirati javnost da je Hrvatski Caritas stavio na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine. Danas je održana video konferencija Caritasove regije Europa na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Caritasa. Tijekom sljedeća 24 sata nacionalni Caritasi iz Europe će sukladno iskazanim potrebama Caritasa Ukrajine dostaviti svoja očitovanja o raspoloživoj materijalnoj potpori u naravi. Naglasak je na opremu koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba.

U srijedu (23. veljače 2022.) Caritas Ukrajine objavio je žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis. U tijeku je evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas putem humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti  suradnja s Caritasom Ukrajine.

„Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom”, ističe papa Franjo.

Ovim putem, pozivamo vjernike na molitvu za mir u Ukrajini, duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata te se pridružujemo pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir.

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da na Čistu srijedu (2. ožujka 2022.) ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama rata.

Novčani dar za pomoć Ukrajini možete darovati:

  • uplatom na žiro račun Caritasa Porečke i  Pulske biskupije na: Erste banka d.d.; IBAN: HR7124020061100753198; poziv na broj 3333 model:00;  SWIFT/BIC: ESBCHR22; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

Daljnje upute o prikupljanju konzervirane hrane i higijenskih potrepština, te o prihvatu osoba bit će priopćene naknadno. 

caritas2

Najave