Utorak, 19 ožujka, 2024
Pastoral obitelji

U Puli održan biskupijski obiteljski susret

U organizaciji Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije, u nedjelju, 23. lipnja, u pulskom Franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog, u popodnevnim satima održan je biskupijski obiteljski  susret. Nadležni ured je poziv za okupljanje uputio obiteljima iz cijele biskupije, s ciljem međusobnog upoznavanja te promicanja zajedništva između obitelji.

Okupljanje je započelo u dvorištu samostana. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je u samostanskoj crkvi predvodio vlč. Mladen Pranjić, predstojnik dijecezanskog Ureda za obitelj, uz koncelebraciju vlč. Milivoja Korena. On je na početku mise istaknuo kako je i ta misa prigoda za zahvaliti Bogu za svoje obitelji i za svoju djecu. U prigodnoj homiliji predslavitelj je istaknuo kako preko čitanja iz Evanđelja po Luki, Isus i nama postavlja pitanje, kao što je postavio i apostolima, jer je njemu bilo jako bitno da ga oni upoznaju. Svi mi, kao i oni tada, imamo određena očekivanja od Isusa. Vrlo često, i naša i njihova očekivanja su bila kriva. No, Isus ih poučava, i postavlja im pitanje koje danas postavlja i nama, „Što vi kažete, tko sam ja?“. Tko je Isus Krist za tebe, za tvoj brak, za tvoju mladost, što očekuješ od Isusa?, potaknuo je predslavitelj okupljene na razmišljanje. Prije toga Isus je upitao ‘Što govori svijet, tko sam ja?’ na što je kao odgovor dobio niz krivih poimanja. Upravo u Crkvi, na hodočasničkom putu prema Vječnosti, pozvani smo slušati Božju riječ, koja nas odgaja. Kao i djeca u školi pozvani smo pozorno slušati, usvajati nova znanja i dozvoliti drugome da nas pouči. Onaj koji dozvoljava drugome da ga pouči, taj prima novo znanje. Jednako tako i mi, u onolikoj mjeri koliko dozvoljavamo Isus da nas poučava, toliko se Njegova Ljubav i Milosrđe očituje u našemu životu, istaknuo je vlč. Pranjić. Mi koji smo stekli više teološke izobrazbe postavljamo pitanje ‘što je to kršćanstvo?’, rekao je predvoditelj. To je jednostavno jedna radosna vijest, da je Nebeski Otac poslao svog jedinog Sina, koji je umro i uskrsnuo za svakoga od nas. To nas uči kako ljubiti, kako biti dijete, kako biti otac, suprug, majka, svećenik. Isus nas i danas poučava, u ovoj svetoj euharistiji. Poučava nas kako ljubiti, kako opraštati.

Koja je razlika između nas koji svake nedjelje sudjelujemo na misi, i onih koji to ne čine?, zapitao se predvoditelj. I oni i mi imamo probleme, trpljenja, križeve, nerazumijevanja. Razlika je da mi imamo Nebeskog Oca, kako kaže čitanje, ‘svi ste sinovi Božji, djeca ste Božja po vjeri u Krista Isusa.’. Baštinici smo Božji, imamo Krista koji je prisutan u našoj obitelji. S njim se uvijek možemo savjetovati, on nas uči ljubiti i opraštati. I u današnjem  Evanđelju nas poučava. On nam govori da ukoliko ga želimo slijediti moramo biti spremni nositi se s križem i trpljenjem. Trebamo uzeti svoj križ odbacivanja od strane sredine gdje ćemo naići na nerazumijevanje zbog činjenice da smo vjernici. U obitelji, uzeti svoj križ, znači – opraštati, prihvaćati, čak i kada se osobe promijene, imati razumijevanja, prihvatiti trpljenje, znajući da u tome niste sami, da je Krist s vama. Isus je s nama u svim našim životnim okolnostima i on nam daje snagu za živjeti u toj situaciji u kojoj se nalazimo. Isusu nas poziva da budemo svjesni da smo pozvani na nebesko, a ne samo na zemaljsko, on nas poziva da to iskusimo u svojemu životu, slijedeći njegov nauk, i po njemu živjeti. Krist je prisutan u našim obiteljima, i daje nam snagu da možemo živjeti onako kako nam on govori. Sve to ne našom snagom, nego Božjom milošću, darom Duha Svetoga, da možemo biti svjedoci, naglasio je propovjednik.

Nakon mise uslijedili su glazbeno-scenski nastupi djece, a susret je završen druženjem svih sudionika susreta uz zajedničku večernju okrjepu. 

Više iz Ureda za obitelj:

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/o-pastoralu-obitelji-clanci/2734-nedjelja-je-dan-gospodnji-i-dan-obitelji.html

  {gallery}galerijemale/19623ob{/gallery}    

Najave