Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Rožarova u Kanfanaru

“Don Miro se je torna doma”, rekao je župnik Listeš zahvalivši na relikviji bl. Bulešića koja je darovana kanfanarskoj župnoj crkvi.  .

Blagdan Majke Božje od Krunice, Rožarova, u Kanfanaru, u župnoj crkvi sv. Silvestra proslavljena je tradicionalno prve nedjelje listopada, 3. listopada 2021. Svečano misno slavlje, kao i trodnevnicu koje je prethodila, predvodio je župnik iz Svetog Petra u Šumi, p. Mate Kolak, pavlin, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Joška Listeša.

Predslavitelj je, u prigodnoj homiliji, govoreći o biblijskom prikazu u kojem Marija i Josip pronalaze dvanaestogodišnjeg Isusa u hramu, progovorio o braku, u današnjim okolnostima, u današnji obiteljima, ali naglasivši i idealnu situaciju koju iščitavamo iz prikaza zajedništva Marije i Josipa. Započeo je, pojasnivši detaljno, kroz slike Knjige postanka, kako „nije dobro da čovjek bude sam“. „Nakon što je stvorio Adama, bog je, planski, ‘sagradio’ ženu bez koje je on bio nepotpun, a koja je, ostvarenje, doslovno, nastalo tijekom, njegova sna“, rekao je propovjednik, te naglasio da, ako se na tim temeljima gradi brak, onda može uspjeti. „No“, nastavio je, „osoba prije svega mora riješiti svoje tvrdo srce, osoba mora postati ponizna, mora u poniznosti dati bližnjima komadić srca, mora naučiti cijeniti Ljubav koju Bog daje. Molimo da nam blažena Djevica Marija od Krunice izmoli milost da, poput Marije i Josipa, slijedimo Isusa čak i kada ne razumijemo njegove namjere“, zaključio je propovjednik.  

 

Na kraju mise župnik Listeš je, uz zahvalu p. Kolaku za predvođenje trodnevnice i blagdanskog slavlja, zahvalio pjevačima, bogoslovima iz pulskog sjemeništa, župljanima na čišćenju i uređivanju crkve te na donacijama kojima je su kupljeni novi kipovi sv. Josipa i Srca Isusova, Općini Kanfanar za cvijeće te obnovi spomen ploča na zvoniku, mons. Marijanu Jeleniću na poklonjenim Biblijama za mlade, a napose je istaknuo „zahvaljujem mons. Iliji Jakovljeviću, župniku Fažane, koji je poklonio relikviju i relikvijar bl. Miroslava Bulešića, nakon 74 godine don Miro se je torna doma“, rekao je župnik naglasivši dijalektalni izraz. Naime, bl. Bulešić je u Kanfanaru bio župnik od jeseni 1945. do jeseni 1946., i mladenačkim je poletom i gorljivošću proveo ondje pravu duhovnu i pastoralnu renesansu. Župnik je pojasnio da se relikvija ne kupuje, ona se dobiva pod određenim uvjetima, ali se relikvijar kupuje, pa je stoga zahvalio na daru, te nadodao da će relikvijar biti negdje u crkvi trajno pohranjen, a biti će izložen svake godine na dan mučeništva, 24. kolovoza.

Nakon misnoga slavlja održana je tradicionalna procesija po mjestu s kipom Blažene Djevice Marije od Krunice. Svečanost je prigodnim pjesmama animirao župni zbor pod ravnanjem Petra Banka, a pojedine glazbene momente tijekom mise izvela je mlada solistica uz pratnju gitare.   

Po povratku u crkvu predslavitelj je pred likom kipom Blažene Djevice Marije izmolio posvetnu molitvu te je slavlje zaključeno svečanim blagoslovom.

 

Najave