Blagdan bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, svake se godine posebno svečano slavi u Župi sv. Bernarda u Funtani, u Porečkom dekanatu. Godine 1999. ondje je svečano blagoslovljena oltarna slika s likom blaženog Kardinala, autora Vladimira Pavlinića. Ta je slika bila druga u užem izboru među slikama koje su naslikane za beatifikaciju. Župa Funtana uobičajeno za Stepinčevo organizira trodnevnicu s gostujućim propovjednikom no ove godine, zbog epidemioloških razloga, to nije bilo moguće.

Ove je godine župa taj blagdan obilježila večernjim misnim slavljem koje je predvodio župnik, vlč. Ivica Butković. Propovjednik se je u prigodnoj homiliji prigodno osvrnuo na herojsko djelovanje tog Božjeg ugodnika u preteškim i preopasnim povijesnim okolnostima u kojima su se na njega okomila redom dva bezbožna režima. Istaknuo je njegov nemjerljivi značaj kao simbol ustrajnosti u vjeri i ljubavi prema Bogu i čovjeku. Vodio se principom visokog stupnja moralnog prosuđivanja zločina. Bio je simbol jedinstva hrvatskog naroda i povezanosti s Rimskom Crkvom, te simbol pomirenja s pravoslavcima i židovima. Bio je protivnik okrutnog režima, neprestano je osuđivao zločine koje je režim činio. Ostao je do kraja vjeran Bogu, narodu i Crkvi. On nam je poticaj da se zapitamo koliko smo mi spremni žrtvovati se za vjeru?, istaknuo je između ostalog vlč. Butković.

Misa je zaključena molitvom pred oltarom bl. Stepinca. Događaj je glazbeno uzveličao župni zbor. 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.