Župnik Župe sv. Blaža u Vodnjanu, preč. Marijan Jelenić, konferencijom za medije u ponedjeljak, 1. veljače, najavio je ovogodišnju proslavu župnoga patrona.

Ovogodišnja se proslava obilježava u znaku 260. obljetnice polaganja kamena temeljca za izgradnju te velebne župne crkve, te 190. obljetnica njezine posvete. Crkva je izgrađena u 12. stoljeću na mjestu prethodne romaničke bazilike, koja zbog oštećenja više nije bila upotrebljiva. Kamen temeljac postavljen je 15. veljače 1761. Radove je vodio arhitekta Dongetti iz Pirana. Crkvu je posvetio porečki i pulski biskup Antonio Peteani, o čemu je prikazan i povijesni dokument. Osim toga župnik je predočio povijesni prijepis dokumenta kojim venecijanski dužd Franciscus Lauredanus dozvoljava izgradnju crkve, koju su gradile zajedno crkvene i svjetovne vlasti, a predočeno je i duždevo dopuštenje da sve mjesne bratovštine svoju ušteđevinu ulože u gradnju crkve. Prema povijesnim zapisima, istaknuo je župnik, žitelji Vodnjana, na čelu s gradskim vlastima, su na mnoge načine, i kroz dugi niz godina, odvajali sredstva za izgradnju crkve, a stanovnici toga tada ovećega grada su uvelike i radom pomagali u radovima.  Crkva je građena po uzoru na crkvu sv. Petra u Kaštelu u Veneciji, čime je Vodnjan posebno pokazao svoju privrženost Veneciji, naglasio je župnik.

Kamen temeljac za zvonik postavljen je 1815. a posvema je dovršen 1883. godine. S obzirom na to da je netom nakon stavljanja pod krov, dolaskom francuske okupacije crkva bila profanirana, posveta je bila moguća tek 4. rujna 1831. Župnik je nadodao da se ove godine ujedno obilježava i 809. rođendan župe u tome sjedištu. Te važne obljetnice slavimo odajući počast ljudima koji su je izgradili, zaključio je.

U srijedu, 3. veljače, na središnjem misnom slavlju u 11 sati, koje će predvoditi porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, kao i na svim ostalim toga dana, jedna će oveća relikvija sv. Blaža, kost podlaktice, biti po prvi put izložena u novom, velikom relikvijaru, najavio  je preč. Jelenić. Mise će o blagdanu sv. Blaža u Vodnjanu biti u 8.30, 9.45, 11 i 17 sati.

  

 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.