Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Misijska nedjelja u Pićnu u znaku obnovljene kalvarije

Na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2020., u župi Navještenja Marijina u Pićnu svečano misno slavlje u 10,30 sati predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, nakon kojeg je blagoslovio nove kamene križeve pićanske kalvarije.

Prije početka misnog slavlja u ime Župnog pastoralnog vijeća Biskupa je pozdravila gđa. Neva Gržinić. Zahvalila je pritom svima koji su sudjelovali u ovom župnom projektu obnove pićanske kalvarije o njezinoj 90. obljetnici.

Uvodeći u misno slavlje Biskup je izrazio radost što u toj lijepoj prigodi može biti dionikom slavlja i čestitao župljanima na obnovi kalvarije i na drugim materijalnim i duhovnim zahvatima koje u župi provode skupa s vrijednim župnikom, preč. Antunom Kurelovićem.   

U homiliji, u razmišljanju nad evanđeoskim ulomkom 29. nedjelje kroz godinu (Mt 22, 15-21), biskup Milovan je pojasnio kako su se farizeji (uzor opsluživanja židovskog Zakona) i herodovci (htjeli se dodvoriti rimskoj vlasti) raspravom o tome treba li ili ne treba plaćati porez caru, ujedinili da Isusa zaskoče, uhvate u zamci, da štogod on odgovorio, u očima naroda ispadne kriv. Ako kaže da treba caru plaćati porez, bit će proglašen suradnikom rimskog okupatora. Ako pak rekne da caru ne treba plaćati porez, ogriješit će se o rimsku vlast. No Isus je brzo prozreo njihovo licemjerje pa ih je on zaskočio. Nakon što su protivnici na njegov upit kazali da se na kovanici rimskog novca nalaze careva slika i natpis, on im odgovara glasovitom rečenicom: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje!“ Dati „caru carevo“ znači da vlast treba poštivati, država ima svoje ovlasti da bi društvo funkcioniralo. Nadalje, biskup je podsjetio da je slika Božja u svakom čovjeku pa „dati Bogu Božje“ znači čovjek pripada Bogu, srce čovjekovo treba uvijek ostati netaknuto od ljudske vlasti, kazao je biskup. Na kraju se osvrnuo na značenje i poruku misijske nedjelje – svjetskog dana misija. Cijela se Crkva danas sjeća naših misionara, tih junaka vjere; prikazujemo svetu misu, molimo za njih, što je naša trajna obaveza, istaknuo je biskup i zaključio citirajući dijelove papine poruke uz svjetski dan misija. Poslanje je slobodan i svjestan odgovor na Božji poziv. No, taj poziv prepoznajemo samo kad živimo osobni odnos s Isusom živim u njegovoj Crkvi. (…) Shvatiti što nam Bog govori u ovim vremenima pandemije predstavlja također izazov za poslanje Crkve. Bolest, patnja, strah i izolacija stavljaju pred nas određena pitanja. Kako biti bližnji onima koji više trpe? Po molitvi, kojom Bog dotiče i pokreće naša srca, postajemo otvoreni za potrebe naše braće i sestara. Proslava Svjetskog dana misija ujedno nam pruža priliku još jednom potvrditi kako su molitva, promišljanje i materijalna pomoć prigode za djelatno sudjelovanje u Isusovu poslanju u njegovoj Crkvi. Sjećajući se naših misionara koji imaju puno križeva i mogu biti vrlo teški, ali ih nose s ljubavlju i mi smo u sekulariziranom svijetu u kojem živimo pozvani naše životne kalvarije vjernički živjeti u svjetlu uskrsnog jutra.

Na kraju mise, prije misnog blagoslova, ministranti su svima podijelili spomen sličice s osnovnim podacima o pićanskoj kalvariji, a pićanski župnik preč. Kurelović je ukratko predstavio ključne trenutke iz njezine povijesti. Pićanska župa ima kalvariju od 1930. i tad je imala tri drvena križa koji su 1938. zamijenjeni betonskim. Dok su se procesije mogle slobodno održavati, na kalvariji je bila jedna postaja u prosnim danima, pred blagdan Uzašašća, na blagdan sv. Marka, a prema predaji i na Veliki Petak se išlo na kalvariju. Kad su procesije zabranjene, kalvarija je počela propadati i zarasla u šikarje, postolja su se urušila, križevi nakrivili.

Obnova uz pučke misije

U pripravi za pučke misije 2001. godine, postolja su nanovo uzidana, iz temelja su ih podigli Lucijan Belušić i sin Adelio iz Pićna. Križevi su poravnati, sav okoliš je pročišćen je i uređen dobrovoljnim radom mnogih župljana. Obnovljenu kalvariju blagoslovio je o. Zvjezdan Linić na blagdan Svih svetih 2003. godine uz veliko mnoštvo župljana. Od tada se kalvarija i okoliš redovito održavaju, a posebno druženje roditelja i djece na prostoru kalvarije redovito bude uoči prve svete pričesti.

 

Obnova uz 90. obljetnicu

Iako je pićanska kalvarija sa svojih devet desetljeća najmlađa u Istri, ove se godine dodatno „pomladila“ zahvaljujući mnogim donatorima – dobila je tri nova kamena križa, uređena su postolja, a  zatrpana je stara japlenica u blizini.

Ovom se obnovom uz njezinu 90. obljetnicu učinilo i puno više nego je u početku planirano, istaknuo je župnik Kurelović te poimence zahvalio zaslužnim pojedincima, a to su: g. Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, g. Edo Vretenar, g. Dorijano Brenko, te poduzeću „Beton Tomišić“ i obrtu „Erman“ iz Žminja za donirani materijal. Lista zahvale obuhvatila je poimence sve zidare, električara za priključak struje, vlasnicu terena i druge. Župnik je također zahvalio predvoditelju slavlja biskupu Milovanu i vlč. Milanu Milovanu umirovljenom svećeniku što su uveličali ovo slavlje.

Kalvarija svojim sadržajem više govori nego što mi o njoj možemo reći. Gledajmo je kao mjesto mira i odmora za dušu i tijelo. Isus je križ pretvorio u stablo života. Kalvarija je mjesto na zemlji koje je najbliže Nebu, istaknuo je na kraju preč. Kurelović.

Nakon misnog blagoslova i završne pjesme nazočni su se u slobodnom hodu uputili prema kalvariji koja se nalazi na brežuljku iznad groblja gdje je biskup Milovan blagoslovio nove kamene križeve. Pićanska kalvarija sada upravo sjaji, privlači bjelinom kamenih križeva, uređenim okolišem, pozivajući hodočasnika ili slučajnog prolaznika da zastane, odmori i u molitvi usmjeri svoj pogled prema Nebu.  (np)

Najave