Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Proslava blagdan Male Gospe u Barbanu

Vjernici okupljeni u crkvi posvećenoj Rođenju Blažene Djevice Marije u Prnjanima, Župa Barban, poštujući sve naputke Stožera civilne zaštite i propisane epidemiološke mjere proslavili su 8.rujna 2020. blagdan u narodu poznat kao Mala Gospa. Misno slavlje predvodio je barbanski župnik vlč. Bernard Jurjević.

Prije same mise vjernici su u organiziranoj procesiji s kipom Blažene Djevice Marije i moleći krunicu obišli dio sela Prnjani. Krenulo se ispred crkve sv. Margarete i posjetilo mjesto na kojem se prema predanju nalaze „Marijine stope“. Potom su se vjernici u procesiji moleći  i pjevajući vratili u crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije. Na svetoj misi se okupio velik broj vjernika iz čitave župe. U homiliji je vlč. Jurjević govorio o liku Blažene Djevice Marije i njezinu životu te poukama koje iz njega možemo isčitati. Naglasio je njezinu postojanost u vjeri unatoč brojnim kušnjama kojima je bila izložena. Nikada nije dvojila Bogu iskazati svoju vjeru i s pouzdanjem se uvijek priklanjala njegovoj volji. Svi smo mi u današnje vrijeme baštinici te vjere. Kao vjernici bismo se trebali utjecati Blaženoj Djevici Mariji moleći njezin zagovor koji će nam dati vjerničku snagu što nam je potrebna u prevladavanju teškoća iz svakodnevnog života.

Misno slavlje prigodnim marijanskim i drugim pjesmama uveličao je župni zbor kojega predvodi maestro Dean Visintin. Misi je nazočilo i troje bogoslova iz sjemeništa Redemptoris mater iz Pule. Nakon mise je u blizini crkve upriličen skromni domijenak i druženje vjernika.

Napisala: Nevia Kožljan

Najave