Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Proljetni susret djelatnika Vojnog ordinarijata u Valbandonu

Od 11. do 14. lipnja održavao se u policijskom odmaralištu Valbandon redoviti proljetni susret djelatnika Vojnog ordinarijata na kojem su sudjelovali djelatnici iz Vojnog ordinarijata, MORH-ova Samostalnog odjela za potporu, djelatnici MUP-ove Samostalne službe za suradnju i pomoćnici policijskih i vojnih kapelana.

Susret je započeo u utorak 11. lipnja u večernjim satima zajedničkim okupljanjem u Valbandonu. Voditelji susreta bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku don Ilija Jakovljević.

U srijedu 12. lipnja za sudionike susreta održan je niz predavanja na temu „Rimski vojnici kršćani na području hrvatskih zemalja“. Gost predavač bio je doc. dr. sc. Ivan Matijević, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, koji je progovorio o rimskome vojnome sustavu i o kršćanstvu u doba Rimskog Carstva.

Kralježnica rimskog vojnog sustava, kako je istaknuo profesor, bile su rimske legije koje su imale glavnu ulogu u širenju Rimskog Carstva i u obrani njegovih granica. Jedno od osnovnih obilježja rimske vojne discipline u legijama je bilo nisko vrednovanje tuđeg života. To je ujedno bio i razlog zbog kojeg su kršćani često odbijali služiti u vojsci. Slijedeći Isusov nauk, nisu htjeli drugome oduzeti život. Unatoč tome kršćani nisu prestajali moliti za rimsku vojsku koja je štitila granice njihove države, objasnio je profesor. Ipak, postojali su i kršćani koju su se pridružili rimskoj vojsci. Oni su nailazili na druge poteškoće. Vojska je, naime, bila žarište kulta cara i politeističke religije.

Kršćani koji su odbijali žrtvovati caru bili su najčešće podvrgnuti mučenju, osobito za vrijeme organiziranih progona. Jedan od takvih progona pogodio je i naše prostore 304. g. kada su nastradali kršćani Salone i Siscije. Profesor je kao zaključak naglasio da su i ti progoni u Božjem naumu imali smisao. „Krv mučenika sjeme je novih kršćana“ rekao je Tertulijan; to se još jednom pokazalo na djelu kada su na temeljima mučeništva sv. Kvirina i sv. Dujma rasle najveće zajednice vjernika na ovim prostorima.

Sudionici susreta nakon predavanja sudjelovali su u misnom slavlju u crkvi bl. Miroslava Bulešića. Misu je predvodio don Ilija Jakovljević koji je naglasio kako stavljamo euharistiju upravo u središte našeg dana. Pozvao je sve na zajedništvo i međusobni oprost po uzoru na blaženog Miroslava Bulešića.

Sljedeće predavanje održao je dr. sc. Stipan Trogrlić na temu svećeništva u Istri u vrijeme talijanske okupacije između dva svjetska rata. S. Trogrlić približio je sudionicima susreta izazove s kojima su se suočavali svećenici u to doba. Italija je, naime, pokušala provesti prisilnu talijanizaciju Istre te je branila svećenicima voditi obrede i blagoslove na hrvatskom jeziku. Svećenici koji su to radili bili bi proglašeni opasnima za državni poredak te bi bili uklonjeni sa službe. S. Trogrlić predstavio je primjere svećenika koji su zbog navještanja vjere na hrvatskome morali trpjeti. Zaključio je ukazavši na njihovu hrabrost i ustrajnost u pastoralnome radu. Predavanja dr. Trogrlića možete pročitati na linku >>>>>> “Progoni i stradanja istarskog hrvatskog svećenstva u vrijeme talijanske vojno okupacijske vlasti 1918. – 1920.”

Trećega dana susreta (četvrtak 13. lipnja), sudionici su išli na studijsko putovanje te su posjetili Labin i Pićan. U Labinu su posjetili župnu crkvu Blažene Djevice Marije u kojoj ih je dočekao župnik Mirko Vukšić. Župnik im je predstavio povijest crkve koja seže od 11. st. te nosi obilježja različitih umjetničkih razdoblja. Nakon razgleda uslijedilo je kratko druženje uz okrepu u župnim prostorijama. Potom su svi posjetili Pićan koji je od kasne antike pa do 18. st. bio sjedište Pićanske biskupije. Središnji događaj toga dana bila je misa koja se slavila u pićanskoj župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Pićanski župnik, kanonik preč. Antun Kurelović je gostima predstavio povijest Župe Pićan te ih prigodno ugostio, a gosti su njemu čestitali imendan.

Misu je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo koji je u prigodnoj homiliji progovorio o životu svetog Antuna Padovanskog. Pićanski župnik, kanonik preč. Antun Kurelović je gostima predstavio povijest Župe Pićan te ih prigodno ugostio, a gosti su njemu čestitali imendan.

U večernjim satima održan je sastanak u Valbandonu kojim je koordinirao generalni vikar don Marko Medo. Predstavljeni su novi djelatnici Vojnog ordinarijata te se raspravljalo o aktualnostim i pastoralnim programima u vojnoj biskupiji.

U petak 14. lipnja, sudionici su se u rano jutro uputili prema svojim domovima. Putem su se pridružili proslavi Dana kapelanije „Sveti Vid“ u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Tamo je i formativni susret zaključen zajedničkim druženjem.

Izvor: http://www.vojni-ordinarijat.hr

 

Najave