Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Posveta oltara i polaganje relikvija bl. Miroslava Bulešića

U nedjelju, 14. listopada 2018. je u Motovunskim Novakima, župi Pazinskog dekanata, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, predvodio misno slavlje, blagoslovio obnovljenu crkvu te posvetio novi oltar i položio u njega relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Ovom obnovom proširen je prostor pjevališta, uvedeno je grijanje i hlađenje, obojani su unutarnji zidovi crkve, uređene su klupe i drugi manji zahvati.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo važnost župne crkve kao mjesta okupljanja žive Crkve, oko stola euharistije i stola Riječi Božje.  Istaknuo je značaj susretanja vjernika u crkvi te življenja zajedništva župne obitelji. Citirao je svetog papu Ivana Pavla II. podsjetivši kako je župa dom i škola zajedništva.  

Govoreći o najmlađem istarskom blaženiku, koji je u toj crkvi sv. Marine u Novakima predvodio misu kao mladomisnik na Bijelu nedjelju 1943. godine biskup je istaknuo s kojom vjerom je mladi svećenik Miroslav Bulešić živio kao svećenik, trudio se, žrtvovao, služio narodu, da bi na koncu bio i do kraja spreman položiti život iz vjernosti Bogu i narodu. Njegove će nas relikvije ovdje sjećati na njegovu vjernost i duhovnu veličinu. Njegov prijatelj, vlč. Vlatko Lakošeljac, sin ove župe, koji je umro dvije godine nakon njega, pod nerazjašnjenim okolnostima u pulskoj bolnici, u svome je dnevniku zapisao obraćanje Miru kao mučeniku, vjerujući da je on već na nebu, u velikoj svojoj potrebi i problemima preporučivao se njegovu zagovoru. Pok. vlč. Vlatko Lakošeljac je u poratnim godinama preminuo u pulskoj bolnici pod nerazjašnjenim okolnostima i ubraja se među svećenike žrtve komunističkog režima.

Relikvije bl. Miroslava podsjećati će nas na tu vjernost i pozivati na vjernost Bogu, istaknuo je biskup. Znamo da se naš život odvija između dobra i zla, između vjernosti i malih nevjernosti, na putu života je to tako, svi prolazimo kroz napetosti, teškoće i slično, ali vjerujemo da je veliki dar Božji imati vjeru, imati Božje prijateljstvo i moći u zajedništvu s drugim vjernicima ustrajati na putu vjere. Neka ova crkva obnovljena u prvotnoj ljepoti bude i dalje mjesto okupljanja, mjesto stvaranja zajedništva, mjesto gdje se učimo živjeti dnevno ljubav i caritas u našim obiteljima i cijeloj župnoj zajednici i šire, misleći na potrebe mnogih gdje utvrđujemo trajno naše zajedništvo s Kristom, našim Učiteljem, onim koji nam je hrana duše za vječni život, zaključio je propovjednik.

Relikvije su, nakon posvete novog kamenog oltara položene u mjesto pripravljeno sa njegove stražnje strane, a prethodno je pročitano je posvjedočenje Postulature o autentičnosti relikvija prve kategorije koje je potpisao vicepostulator preč. mr. Ilija Jakovljević te koji je uz ostale svećenike nazočio toj svečanosti.

Na kraju mise župnik domaćin, vlč. Rudi Koraca, koji je tijekom mise ravnao zborom, obratio se okupljenima izrazivši zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta obnove crkve i nabavke novoga oltara, istaknuvši kako su mnogi, osim novčano doprinijeli i svojim radom i profesionalnim angažmanom. Župnik je nakon mise napomenuo kako su sve radove izvodili župljani sa svojim djelatnicima. Područje je to gdje ima mnogo uspješnih obiteljskih tvrtki, od kojih se dobar dio bavi proizvodnjom, segmentom koji je na nacionalnoj razini nažalost deficitaran.

Misno slavlje je izvrsnim pjevanjem pratio župni zbor, koji u župi od 800tinjak stanovnika broji čak pedesetak članova. Zbor s posebnom ljubavlju vodi župnik, vlč. Koraca, on je i ovom prigodom dirigirao, a solističke dijelove otpjevala je sopranistica Karmen Kraljević.  

 

 

 

Najave