U utorak, 18. siječnja, u pulskoj crkvi Misericordiae započela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. „Da svi budu jedno kao što si Ti, Oče, u meni i ja u Tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me Ti poslao.“  geslo je pod kojim se održava ta svjetska ekumenska inicijativa.

Dani od 18. do 25. siječnja su u Katoličkoj Crkvi, i u nekoliko drugih kršćanskih Crkava, posvećeni molitvi za jedinstvo svih kršćana.  Začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Paul Wattson, koji ju je pokrenuo 1908. godine. Papa Pio X. službeno je odobrio tu inicijativu i preporučio svim katolicima. Novi papinski dokumenti o ekumenizmu posebno preporučuju upravo održavanje molitvene osmine od 18. do 25. siječnja kao zajedničke molitve s drugim kršćanima i prilika za prijateljske susrete.

 Ekumenska osmina se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno obilježava molitvenim hodom po pulskim crkvama. Za trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj pulskih crkava.

 Tradicionalno započinje misom u katedrali, ove je godine na tu nakanu bila večernja misa u filijalnoj crkvi katedralne župe, u crkvi MIsericordiae, a predvodio ju je katedralni župni vika Leonard Škec. On je u prigodnoj homiliji uz ostalo istaknuo potrebu njegovanja zajedništva i dobrih međuljudskih odnosa u svim segmentima života, a vjera i evanđelje nam u tome može neizmjerno pomoći. To je jedini pravi 'prvi korak' ka zajedništvu među kršćanskim Crkvama na koje nas poziva ekumenska inicijativa Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Drugoga dana, u srijedu na tu se nakanu molilo u crkvi Krista Spasitelja na Velom Vrhu, trećeg dana u crkvi sv.  Antuna Padovanskog, četvrtog dana u crkvi sv. Josipa, petog dana u župi sv. Ivana Krstitelja, šestog dana misa je na tu nakanu u samostanu sv. Franje Asiškog, a pretposljednjeg dana u crkvi Gospe od Mora.

Posljednji dan molitvene osmine tradicionalno se obilježava u župi sv. Pavla apostola, u utorak, 25. siječnja kada ta župa ujedno slavi i blagdan svog patrona. Misu s početkom u  18 sati predvodit će biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Iako trenutačno stanje nije baš ružičasto, sv. Lucija u župi Oprtalj svečano je proslavljena. Uz lijepi broj vjernika bilo je i osam svećenika iz dekanata. Misu je predvodio Umaško - oprtaljski dekan dr. Josip Grbac. Svima se zahvalio domaći župnik Ante Tonči Jukopila. Zbor uz orgulje kao i svake nedjelje predovdio je oprtaljski orguljaš Deni Basaneže.

(Txt: Ante Jukopila, Foto: Deni Basaneže)

oprtalj

U Župi Svete Lucije Pazinske, u Pazinskom dekanatu, blagdan sv. Lucije mučenice proslavljen je s dva svečana misna slavlja. Obje je mise predvodio župnik, preč. Željko Zec, koji je ujedno i ravnatelj dijecezanskog Caritasa.

Preč. Zec se je na početku homilije osvrnuo na povijesne okolnosti vremena progona u kojima su živjeli prvi kršćani kojima pripada i sveta Lucija. Citirajući poznatu Tertulijanovu rečenicu „Krv mučenika sjeme je novih kršćana.“ podsjetio je na njihovu herojsku dosljednost i primjer, na kojima se nadahnjuju generacije kršćana sve do danas. Napomenuo je da se od nas danas ne traži žrtva života, ali smo pozvani, kao kršćani svoju vjeru, za koju su oni dali život, svjedočiti primjerom uzornog svakodnevnog života. Citirajući sv. Ciprijana, koji je naglašavao važnost euharistije u životu kršćana, propovjednik je istaknuo njezinu temeljnu ulogu u zadobivanju snage za odupiranje duhu svijeta koji ulazi u naše živote. Spomenuo je i problem migrantske krize, istaknuvši da papa Franjo, imajući uvid u sve poteškoće koje taj fenomen donosi Europi, ipak na to gleda univerzalno, sa sviješću da je Krist došao za sve ljude.

 1440772

Propovjednik se je osvrnuo na sinodalni put Crkve istaknuvši da je „pred nama jedna grandiozna obnova koja bi trebala zahvatiti naše kršćansko biće i preporađati ga po Duhu Svetomu, jer sve što je Crkva u povijesti učinila djelo je Duha Svetoga, i svi mučenici, zajedno sa sv. Lucijom, djelo su Duha Svetoga, zato je i sinodalni put započet molitvom Duhu Svetomu. Sadržaj je te molitve da nas Duh Sveti ravna na tome putu. Neka nam sv. Lucija u tome bude nadahnuće i ohrabrenje; ona je za Krista bila u stanju dati život, mi smo dakle pozvani biti svjesni svojega kršćanstva, ako to ova župa shvati već smo na dobrome putu“, zaključio je preč. Zec.

Prije završnog blagoslova izmoljena je molitva za sinodalni put Crkve te molitva sv. Luciji.  

Na kraju mise svim okupljenim vjernicima podijeljene su lijepe male vrećice s pšenicom koja se, prema tradiciji sije u zdjelici upravo na blagdan sv. Lucije te je u božićnom vremenu, osim ukrasa nadasve simbol novoga života.  Taj su dar za župljane pripremila djeca zajedno s katehisticama.

Župu svete Lucije osnovao je 1992. godine porečki i pulski biskup mons. Antun Bogetić.  Župna crkva sagrađena je u 16. stoljeću i jedina je na području te župe kojoj pripada 11 naselja, u kojima živi sveukupno 500tinjak stanovnika. Župna kuća ne postoji, a župom uobičajeno upravlja župnik iz Župe Svetog Jurja na Starom Pazinu, kojoj je ta crkva kao filijala i pripadala do osnivanja kapelanije, odnosno samostalne župe. (G. Krizman)

 1440774

 

O spomendanu bl. Otona iz Pule, u utorak, 14. prosinca 2021., u pulskom Franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog, gdje se čuva njegov sarkofag, spomen na tog pulskog blaženika proslavljen je s dva svečani misna slavlja, koja je predvodio o. Anto Barišić, OFM. On je održao i trodnevnu duhovnu pripravu, od 11. do 13. prosinca. O spomendanu, na svečanom večernjem misnim slavlju koncelebrirali su franjevci koji djeluju u tom samostanu, o. Đuro Vuradin i o. Nikica Batista.

 1440792

Predvoditelj se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na prispodobu o dva sina, iz Evanđelja po Mateju, istaknuvši kako je naš ovozemaljski život naša “prigoda za rad u vinogradu Gospodnjem”, te da će nas, jednoga dana, kada dođemo pred Gospodina, pitati kako smo koristili svoje talente.  

Istaknuo je da je ta misa zahvala za život bl. Otona, koji se je svojim djelovanjem u ovome gradu utkao u proces obnove Crkve i svijeta kojeg je Bog započeo po liku sv. Franje Asiškog. Napose je naglasio kako je bl. Oton radio na sebi, izlagao se Božjoj Riječi, Ljubav ga je Božja prožimala. Radio je protiv razdijeljenosti, u čemu je tadašnje društvo bilo tako slično ovom današnjem. Propovjednik je istaknuo da se je bl. Oton u svih 40 godina svoga ovozemaljskog života nesebično davao Bogu i ljudima služeći i živeći pokorničkim životom. Bog je kroz njegov život činio divna djela. Čak je i njegov sprovod bio obilježen radošću vjernika, bio je to izraz zahvalnosti za njegov život posut dobročinstvima te zbog saznanja da će ih zagovarati s neba. Blaženik je posebno njegovao zavjet čistoće, a snagom Božje ljubavi ljubio je i one koji njega ne ljubljaše, naglasio je uz ostalo o. Barišić.

 Na kraju mise prigodne zahvale izrekao je p. Đuro Vuradin. Uslijedio je završni nagovor predvoditelja te pojedinačni blagoslov. Misno slavlje, kao i sve dane duhovne obnove, glazbeno je animirala Grupa Oton, koja je prije nekoliko godina osnovana i djeluje u tome samostanu, te s ponosom nosi ime Božjeg ugodnika pored čijeg sarkofaga pjesmom daju hvalu Gospodinu.

 1440810

Bl. Oton živio je u Puli, u prvoj polovici 13. stoljeća. Bio jedan od prvih franjevaca koji su stigli u Istru. Predaja mu pripisuje izvanrednu dobrotu i savršenu krjepost te četrnaest čudesnih ozdravljenja, koja se potanko opisuju u djelima nekoliko crkvenih kroničara. Prema njima proizlazi da je, zahvaljujući svojim taumaturškim sposobnostima, bl. Oton iscijelio šest bolesnika koji su bolovali od oduzetosti, po dva od sljepoće i deformiranosti usta te po jednog od: grlobolje, nijemosti, slomljenih kostiju nakon pada i jednog uznemirenog od zloduha. Neka od tih čudesa blaženika je učinio za života, a druga, kao i mnoga nezabilježena, nastavila su se događati zagovorom na njegovu grobu. Većina ozdravljenja bila je trenutna, ali bilo je i takvih koja su isprošena dugim i ustrajnim molitvama. (G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Utorak: 25 Sij 2022
Pula: Blagdan obraćenja sv. Pavla

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.