Povodom 100. godišnjice rođenja bl. Miroslava Bulešića Župa sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća naručila je video uradak koji prikazuje svu ljepotu i osebujnost mjesta gdje je svoj mučenički prelazak u vječnost dočekao naš bl. Miroslav Bulešić. Video uradak je djelo Rose – art studija.

https: 

Drugi video donosi kadrove s hodočašća Porečkog dekanata u Lanišće koje je održano u ožujku 2020. godine.

https: 

Tijelovo, punim nazivom svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Blagdanom Tijelova želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka.

„Želimo se ponositi i ići za tobom Isuse, da te hvalimo, da te slavimo!“ rekao je dekan vlč. Mirko Vukšić na samom početku Tijelovske procesije. Nakon pjesme „Svet, svet, svet“ krenula je procesija iz crkve Rođenja BDM . Na čelu je bila kadionica zatim križ, ministranti s laticama cvijeća, svećenici, Presveti Oltarski Sakrament pod nebnicom, pjevači te ostali vjernici.

Postaje su bile postavljenje u starogradskoj jezgri i ukrašene cvijećem i svijećama. Na suncem obasjanim postajama izmjenjivali su se svećenici pokazujući da molitvom, poniznošću i s radošću javno prihvaćamo dar Isusove prisutnosti; da je to spomen Isusove smrti i uskrsnuća, da ne zaboravljamo da je Euharistija Kristova žrtva na križu i na kraju da znamo da je Euharistija Gozba Tijela i Krvi Kristove. Nadahnuti Božjom riječi, pjesmom, molitvom slavili smo Boga i svojim životom bili „žive pokaznice“ i kao takvi kršćani bili izvor blagoslova za svijet. Kršćanin bi se trebao zapitati: „Kako predstavljam Krista u svijetu?“

Svećenici i vjernici su na kraju procesije ušli u crkvu gdje je udijeljen blagoslov. Uz pjesme „Tebe Boga hvalimo“, „Divnoj dakle“ i „Blagoslovljen budi Bog“ vjernici su s radošću i ispunjenih srdaca otišli na zajedničko druženje u obližnji PC „M. Bulešić“ s odlukom da su spremni svjedočiti živu vjeru u Isusa Krista u svakidašnjem životu.

Bilo nas je stotinjak, nadajmo se mnogo više na idućem Tijelovu! (NL)

U dvorištu crkve sv. Nikole u Barbanu 10.06.2020.  je već tradicionalno uoči blagdana Tijelova održan Humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“. Sinoćnja večer je dobar primjer kako optimizam organizatora i vjera u Božju pomoć da se ostvari ovako plemeniti cilj može pobijediti i nepovoljne vremenske prilike. U popodnevnim satima šire područje oko Barbana pogodilo je nevrijeme s tučom. Kada se približilo vrijeme održavanja koncerta sve se ipak stabiliziralo, ljudi su se okupili poštujući sve naputke Stožera civilne zaštite pa održavanje koncerta nije bilo upitno.

Organizator koncerta bio je Karitas župe sv. Nikole Barban i župnik vlč. Bernard Jurjević. Pripomogli su Općina Barban, Gostionica „Prstenac“ i „Roy bar“ Barban, Marko Londero te brojni sponzori i medijski partneri. Sredstva su se prikupljala za potrebite o kojima skrbi Župni Karitas, te za Odjel dječje onkologije bolnice Kantrida u Rijeci i udrugu „Naš san njihov osmijeh“. Misao vodilja organizatora Humanitarnog koncerta bile su mudre izreke: „Sreća je imati nekoga tko će ti pružiti ruku i biti kraj tebe kada je najteže.“ i „ Najljepši i neprocijenjivi poklon koji možemo nekome dati nisu materijalne stvari već mnogo više: naše vrijeme, pažnja, ljubav, prijateljstvo, suosjećanje i briga.“

U zabavnom dijelu programa Humanitarnog koncerta nastupili su brojni izvođači. Svojom virtuoznom svirkom na harmonici najprije se predstavio Ivan Licul da bi potom kristalno jasnim i ugodnim glasom nekoliko pjesama izvela mlada pjevačica Noemi Rojnić. Zabava je nastavljena uz Napa bend iz Barbana. Šest mladića i jedna djevojka izveli su oko petnaestak pjesama. Mladi su i veoma perspektivni što se glazbe tiče. Ne čudi stoga da su bili nagrađeni ovacijama uz pljesak odobravanja okupljene publike koja je pozorno pratila nastup. Rasplesane članice Zumbe Barban dodatno su „podigle atmosferu“ svojim temperamentnim i veselim plesom. U nastavku programa koncerta nastupili su DJ Ante Sosa i Remix Band i nastavili su zabavljati publiku do jutarnjih sati. Ovi su izvođači već nekoliko puta nastupali u Barbanu te se organizatori nadaju i daljnjoj uspješnoj suradnji. Kroz program humanitarnog koncerta vodila je Nevia Kožljan a događaj je fotografijama zabilježio Sandi Sergović.

Kao popratni sadržaj uz jelo i piće koje se nudilo na štandovima organizatori su pripremili bogatu lutriju od čak 1200 različitih artikala, roba i usluga brojnih sponzora, dobrotvora i podupiratelja. Interes prisutnih potvrdila je izuzetno dobra posjećenost koncerta, konzumacija pripremljene hrane i pića od čega je sav prihod bio namjenjen za humanitarne svrhe. Listići lutrije prodali su se u rekordnom roku a svaki od njih bio je dobitni.

Organizatori zahvaljuju od srca svima koji su na bilo koji način pomogli u uspješnoj organizaciji i realizaciji Humanitarnog koncerta, brojnim sponzorima iz cijele Istre koji su donirali svoju robu i usluge. Zahvaljuju i svima koji su došli i prisustvovali programu, te onima koji su u skladu sa svojim mogućnostima financijski prilog uplatili na Žiro račun župe sv. Nikole Barban. Posebna zahvala ide medijima koji su pomogli u medijskoj prezentaciji, najavi i promociji Humanitarnog koncerta. Svi su oni simbolično stavili „svoje srce na dlan u Barbanu“. Za poželjeti je da se tradicija održavanja Humanitarnih koncerata uoči blagdana Tjelova nastavi i slijedećih godina jer među nama ima puno onih kojima je pomoć potrebna.

Napisala: Nevia Kožljan

 

 

Nedjelja 7. lipnja, proslavljena je na poseban način u župi Sv. Nedelja čiji je zaštitnik Presveto Trojstvo koje se toga dana slavilo. Sveta misa je započela procesijom u kojoj su ministranti s križem i svijećama u rukama ušli u crkvu predvođeni župnikom vlč. Mirkom Vukšićem.

On je u homiliji zahvalio Gospodinu na tome što su pretci dali znakovito ime mjestu - Sv. Nedelja i kako su za patrona župe izabrali upravo Presveto Trojstvo. U crkvi je bilo još slobodnih mjesta unatoč mjerama socijalne distance pa je propovjednik naglasio kako smo svi pozvani moliti za svu onu braću koja nisu došla i svojim svjedočenjem vjere trebali bi biti poticaj drugima. Presveto Trojstvo dolazi nakon blagdana Uskrsa i Duhova. Ispovijedamo vjeru u jednoga Boga a tri Božanske osobe.

Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje župnik je istaknuo kako se moramo zapitati u što vjerujemo, tko je nama Bog u životu? Tako se često događa da su nam Bog materijalne stvari, posao, djeca... a sve su to stvorenja koja nam je Bog dao. Ljubav koja vlada između triju božanskih osoba trebala bi biti razlivena u obitelji jer po njoj Bog želi biti prisutan i očitovati se na zemlji.

Svetu misu je animirao župni zbor koji se može pohvaliti novim pianom. Suosnivačica i dugogodišnja članica zbora gđa Irena Mikuljan rekla je: „Zbor je osnovan 1996.god. na poticaj tadašnjeg župnika vlč. Josipa Zovića. Tih dana okupilo se desetak žena koje su započele pjevati uz pratnju samog župnika Zovića a kasnije i djevojčice Kristine Kiršić koju je podučavala s. Zdravka Petrović.“

Orguljaš koji ih je dugo godina pratio bio je Mladen Udovičić a unazad par godina za orgulje je sjela Alis Šajina koja je sadašnja orguljašica. Zbor ima i mladu nadu Iana Mikuljana koji polazi glazbenu školu pa se članice zbora nadaju kako će u njemu dobiti orguljaša - novu snagu podmlatka. Voditelji zbora su se u protekle 24 godine izmjenjivali pa su u početcima to bili: vlč. Josip Zović, Vlč. Blaž Bošnjaković, vjeroučiteljica Helga Vrh, Ljiljana Česnik, a trenutni je voditelj zbora Nerina Ševrlica Bolfan. Jedna od posebnosti svetonedeljskog zbora je suradnja s općinskim vlastima pa se zbor poziva na Dan općine Sv. Nedelje kada izvodi himne i druge prigodne pjesme. Kao gosti sudjelovali su i u Gračišću a ono što je možda zanimljivo a manje znano je da zbor sudjeluje na sprovodima i vjenčanjima. Na taj se način prikupljaju sredstva što je urodilo plodom pa se uz osobna novčana sredstva članica zbora i vanjskim donacijama uspjelo kupiti novi piano koji je obogatio crkvu i zbor.

Nakon druženja za stolom Riječi i Euharistijskim stolom, nastavilo se druženje uz iće i piće koje su pripremili domaćini. (LB)  

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.