Fra Marijan Glamočak, član Franjevačkog samostana u Rovinju i župnik Župe sv. Antuna opata u Rovinjskom Selu, preminuo je u Rovinju u subotu 10. srpnja, u 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva, izvijestila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Fra Marijan Glamočak rođen je 23. studenoga 1946. u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Priluci – Ljubunčić (Livno) u Bosni i Hercegovini, od oca Jakova i majke Matije rođ. Šeremet.

Nakon djetinjstva i osnovne škole u Vukovaru stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije započeo je u Zagrebu, a završio ga je u Innsbrucku.

Svečane redovničke zavjete položio je 7. ožujka 1971. u Zagrebu, gdje je 8. srpnja 1973. zaređen za svećenika.

Nakon ređenja, godinu dana svećeničku službu obnašao je u Samostanu sv. Franje u Zagrebu, a zatim je u Njemačkoj u Herxheimu bio vjeroučitelj i dušobrižnik za njemačku mladež. Potom je u njemačkim župama, Schamberg-Sulgenu bio župni vikar, u Freudenstadtu župnik i u Bietigheim-Bissingenu župni upravitelj.

Nakon toga, 1985. – 1993. u Australiji u Sydneyju u Hrvatskom katoličkom centru Summer Hill bio je kapelan hrvatskih iseljenika. Župnik Župe sv. Jurja u Rijeci na Trsatu bio je od 1993. – 1996. Od 1996. – 2011. vratio se u Sydney gdje je bio voditelj Hrvatskog katoličkog centra u St. John’s Parku. Godine 2011. vratio se u Hrvatsku. Namješten je u samostanu u Samoboru kao ispovjednik, a potom u Slavonskom Brodu kao vikar i ekonom samostana. Od 2014. do 2017. u Samostanu i Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru bio je vikar i ekonom samostana te župni vikar. Od 2017. bio je u Samostanu sv. Franje u Rovinju, gdje je bio župni vikar te od 2020. župnik Župe sv. Antuna opata u Rovinjskom Selu.

O sprovodu pokojnog fra Marijana Hrvatska provincija sv. Ćirila i Metoda obavijestit će naknadno.

 

Fra Marijan je ove godine, 8. svibnja, predvodio misno slavlje u selu Čabrunići, rodnom selu bl. Miroslava Bulešića, o 101. obljetnici rođenja. Izvješće možete pročitati ovdje, a i polsušati homiliju fra Marijana: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/m-bulesic-100-oblj-rodenja/3173-rodna-zuoa-obiljezila-101-obljetnicu-rodenja-bl-miroslava-bulesica.html

 

Rovinjci o fra Marijanu

Lokalni portal IstraIn, prenijevši vijest o smrti fra Marijana, piše između ostalog da o njemu “sugrađani imaju samo riječi hvale. „Bio je uvijek otvoren, s njime se moglo lijepo popričati i našaliti. Stvarno dobar čovjek“, mišljenje je nekoliko Rovinjaca s kojima smo popričali.”

(Foto: G. Krizman/Glas Koncila, Txt: IKA/Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije)

Najave i obavijesti

Utorak: 30 Stu 2021
Proslava sv. Andrije u Gradini i Vrsaru
Utorak: 30 Stu 2021
Rabac: Proslava sv. Andrije ap.
Subota: 4 Pro 2021
Raša: Proslava sv. Barbare

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.