Petak, 29 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Sarajevo: Prva mlada misa u povijesti župe u Novom Gradu

Vlč. Darko Kovačević, svećenik Porečke i Pulske biskupije, proslavio je mladu misu 24. lipnja 2019., u župi Sv. Luke evanđeliste u Sarajevu.

Svoju mladu misu, u župi Sv. Luke, evanđeliste u sarajevskom Novom Gradu, proslavio je u večernjim satima svetkovine Sv. Ivana Krstitelja, don Darko Kovačević (1980.), svećenik Porečke i Pulske biskupije, član Neokatekumenskoga puta. Na prvoj mladoj misi u povijesti ove sarajevske župe utemeljene 1996., uz mladomisnika Darka suslavilo je devet svećenika, posluživala dvojica đakona, asistirali bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće, a vjerničko mnoštvo ispunilo je moderno crkveno zdanje, prenosi nedjelja.ba.

Nakon pozdrava koje je uputio župnik vlč. Željko Vlajić, blagoslov su don Kovačaviću dali njegovi roditelji Slavko i Jele.

Na misi je propovijedao don Jurica Mazani, vicerektor u Sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. Uvodno je istaknuo kako svatko treba iskoristiti ovaj milosni trenutak mlade Mise za sebe, jer u duhu svetkovine Sv. Ive čije ime znači “Bog proviđa, daje milost”, ovo je “povoljan trenutak za susret s Kristom”.

“Ivan je najveći od žene rođen jer je naviještao ono što je najvažnije za čovjek: pozvao je na obraćenje i pokazao Zaručnika (…) Jedina Ivanova služba je zapravo bila da predstavi Zaručnika. To je i poslanje jednoga svećenika – da Zaručnici tj. Crkvi, narodu, predstavi Zaručnika. A to se može dogoditi ako ‘Ivan’, odnosno svećenik poznaje Zaručnika”, rekao je don Jurica te, uz ostalo, poželio mladomisniku da “prihvati mentalitet proroka naviještajući istinu Isusa Krista”, za što se isplati i svaku žrtvu podnijeti.

Na kraju misnoga slavlja kojega su pjesmom i svirkom animirali članovi Neokatekumenskoga puta iz Sarajeva, rektor Sjemeništa u Vogošći don Michele Capasso, pozdravio je nazočne i protumačio da će don Darko podijeliti svoj mladomisnički blagoslov, a potom će svi koji to žele moći poljubiti svećenikove ruke – jer su to ruke koje mogu opraštati grijehe te zazivom Duha Svetoga vršiti pretvorbu u euharistiji.

Poslije svete mise, nazočni su nastavili bratsko druženje u dvorištu župne crkve uz prigodni domjenak.

Inače, don Darko je rođen u Mostaru, ali je odrastao u Sarajevu, gdje je jedno vrijeme svoga života proveo kao član župe Sv. Leopolda Mandića u Briješću. Otkrivajući svoje duhovno zvanje u okrilju zajednice Neokatekumenskoga puta, pošao je u Sjemenište Redemptoris Mater u Puli, gdje je nakon završenoga filozofsko-teološkoga studija i zaređen za svećenika Porečke i Pulske biskupije. (KTA/TUPPB)

Najave