Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Duhovsko bdijenje u Puli

Večer uoči svetkovine Pedesetnice i ove je godine održano tradicionalno Duhovsko bdijenje u Puli, u pulskom Franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog, u suorganizaciji tamošnje franjevačke zajednice i Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana.

Molitveni program započeo je u 19.30, a misno slavlje koje je uslijedilo predvodio je fra Đuro Vuradnin uz koncelebraciju fra Nikice Battiste.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji podsjetio na biblijska zbivanja Pedesetnice, napose istaknuvši ulogu Duha Svetoga. Pojasnio je pojam ‘govora u jezicima’ kojeg spominje svetopisamski zapis te naglasio da je riječ o univerzalnom razumijevanju među vjernicima, putem vjere, zahvaljujući Duhu Svetomu. Podsjetio je nadalje na strah Isusovih učenika prije Pedestnice. Duh Sveti je ražario njihova srca, straha nestade i oni su počeli hrabro naviještati. On želi da i mi tako hrabro naviještamo Isusa Krista.  Nije da oni više nakon toga nisu imali problema već su dobili Darove Duha Svetoga za se suočiti s poteškoćama, istaknuo je fra Đuro. Naveo je potom, konkretnim primjerima, kako Gospodin daje različitim osobama različite darove kako bi mogli doprinijeti zajedništvu Crkve.

Gospodin želi da budemo radosni, naglasio je nadalje propovjednik. On želi ispuniti naša srca mirom, i taj se mir primjećuje u našemu životu. Trebamo biti svjesni, stalno, u svakome trenutku života, da Gospodin želi da budemo radosni. Želi nas ohrabriti, želi da i mi pronađemo u dubini srca ohrabrenje koje je Pedesetnica donijela apostolima. Gospodin nam želi reći da je svatko od nas primio Duha od samog Stvoritelja neba i zemlje.

Bog ne želi samo da ga upoznamo, već da ga prihvatimo u svoj život, a to nam donosi radost koju nitko ne može zatomiti, rekao je između ostalog fra Đuro. (G. K.)

1

 

Najave