Svečanu euharistiju svetkovine Rođenja Gospodinovog, u srijedu, 25. prosinca 2019., u pulskoj je katedrali predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u suslavlju s kanonicima pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola te katedralnim župnikom preč. Rikardom Lekajem.

Župnik je na početku, pozdravljajući sve okupljene, istaknuo radost što su toga dana u koncelebraciji i dva nova kanonika pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola, prečAtlilje Krajcar i preč. Tone Žufić, koji su, istaknuo je župnik, u bivšem sistemu osobno prošli teško iskustvo progona i zatvorske kazne, zbog vjernosti Kristu, Crkvi i narodu.  

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da je Božić jedinstveni, čudesan blagdan, velik po svojem sadržaju, značenju i poruci za naš um, ali i blagdan srca jer božićna atmosfera dira duboko naše osjećaje.  

Jedan od odgovora na pitanje “što je Božić?” biskup je potražio u Pavlovoj poslanici, “objavila se dobrota i čovjekoljublje Boga našega Spasitelja”, očitovala se dobrota Božja. Ljudi su ranije, od Adamova vremena, zamišljali Boga, no ipak je ostajao dalek i tajanstven, a Isusovim rođenjem On je izašao iz svoga nedostupnoga svjetla, i postao je čovjekom. Došavši on nam je u ljudskom liku pokazao kako bi trebalo živjeti, kao Božji čovjek, ka stvorenje koje je na sliku Božju stvoreno. Pokazalo se da Bog nije dalek i bešćutan, On se rođenjem u Betlehemu objavio u liku djeteta punog miline. I cijeli je život bio pun miline i dobrote prema slabima i grešnicima, samo je bio oštar prema umišljenima, oholim i tvrdima. Božićna poruka je utjeha za sve nas i daje nam mir srca, ohrabrenje i sigurnost da nismo sami u svijetu. Jako je dobro vjerovati da imamo Boga uz sebe, u sve dane života, lijepa je to poruka za sve ranjene, žalosne i potlačene.  

Poruka blagdana Božića je da Bog voli čovjeka, i da je Bog sama ljubav, istaknuo je propovjednik. Vrhunski je to pokazao baš u jaslicama kada se je rodio za nas i na križu kada je umro za nas ljude. Božić nam govori “čovječe nisi izgubljen, čovječe nisi zaboravljen”, zato je Božić uvijek blagdan radosti i blagdan kršćanske nade, ohrabrenja i nove snage.  

Novorođeni sin Božji velika je radost za sav narod, rođen u štali postao je važna i snažna Riječ Božje blizine i solidarnosti, sa svima nama ljudima svih vremena. On nam je bliz nastojanju da osiguramo minimum životnih potreba za sebe i obitelj, ali u našem traženju smisla i cilja vlastitog života. Betlehemsko djetešce pruža nadu smisao i cilj svakome čovjeku, posebno onima koji osjećaju umor života, on potvrđuje dostojanstvo i svetost čovjeka te obasjava svojim svjetlom i majčinstvo i očinstvo i brak i obitelj i odgoj djece i kulturu i sav čovjekov rad i zauzimanje.  

Biskup je u nastavku podsjetio kako je u Grecciu, kod Asiza, sv. Franjo, da bi sebi i drugima bolje dočarao rođenje Isusovo, slavio živopisnu polnoćku u štali. Time je htio pokazati veliku ljepotu i značenje tog blagdana u kojem gledamo Boga u malome djetetu koje nam je blisko, drago i pobuđuje u nama da se otvorimo Bogu.  

Doživljaj Božića je nadasve – Bog je sama Ljubav, istaknuo je biskup. Bog as ne prisiljava da ga volimo, ni da vjerujemo, ni da dolazimo u Crkvu, ali on nas izaziva svojom malenošću i potrebitošću, da živimo u prijateljstvu s njim i da se trudimo svjedočiti našu vjeru i vjernost njemu. Sav zakon Božji sažet je u Zakonu ljubavi, “ljubi Boga svoga svim srcem, a bližnjega kao samoga sebe”. To je temeljna poruka ovoga blagdana, ne miriti se s arogancijom, egoizmom i nasiljem nego živjeti zakon ljubavi, imati vremena strpljivosti, opraštanja, međusobnog poštovanja, zauzetosti i brige jedni za druge, u obitelji i društvu.  

Evo nam poziva Božića, unositi taj duh Božića u svoj svakodnevni život, u sve odnose s našim bližnjima, osobito s najpotrebitijima, bolesnima, starijima i žalosnima. To znači, prema riječima svetog pape Ivana Pavla II., širiti civilizaciju ljubavi i života.  

Slavlje Božića poziv je na radost i na zahvaljivanje Bogu, ali i na trajno življenje opredjeljenja u vjeri, po sakramentalnom životu i dobrim odlukama u životu pozvani smo ustrajati u tom svjedočenju za vjeru.  

Neka nam se iz srca vine molitva “pokaži nam Gospodine milosrđe svoje i daj nam svoje spasenje”, zaključio je mons. Milovan.  

Župnik Lekaj je na kraju, uz božićno čestitanje podsjetio da će se u pulskoj katedrali, na nedjelju Svete Obitelji, 29. prosinca, o misi poldanici pro populo održati blagoslov djece.  (G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.