Petak, 29 ožujka, 2024
Hodočašća

Hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu iz Istre i Trsta stigli u Rijeku

 U srijedu 10. srpnja, spojile su se priključne rute iz Istre, iz Italije preko Slovenije i iz Pule u suradnji s Magisom koje su stigle preko Lanišća i Veprinca, s glavnom rutom koja je stigla iz Gorskog kotara.

Rute su se spojile u Rijeci kod crkve Sv. Jeronima gdje ih je dočekao dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić,koji im je ondje pokazao i kapelu Uznesenja Marijina, u koju je dolazio i bl. Alojzije Stepinac i službenica Božja Marija Crucifiksa Kozulić. Ondje su se i pomolili i zapjevali Majci Božjoj. Zatim su krenuli do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje su se pomolili i zapalili svijeću. Trsatskim stubama (njih 417) stigli su do Majke Božje Trsatske, kojoj smo zapjevali i pomolili se u njenom svetištu. 

Sudionici Marijanskog zavjeta za Domovinu sudjelovali su navečer na misi koju je u trsatskoj bazilici predslavio fra Matija Koren, a dan kasnije nakon mise krenuli prema Driveniku i Novom Vinodolskom. U poticajnoj propovijedi osvrćući se na pročitani svetopisamski tekst o dvanaestorici apostole koje Isus poziva i naziva ih imenom, fra Matija je kazao da je apostolska služba jedinstvena. Njihova odgovornost za Crkvu je neponovljiva i kroz cijelu povijest Isus je taj poziv ponavljao i razotkrivao u djelima ljubavi. Krist želi da tu službu nikada ne prestanemo činiti i zato je određivao službu pastira kroz cijelu povijest. S druge strane, svi su pozvani poslušati Isusov poziv i biti graditelji kraljevstva nebeskog, kazao je fra Matija Koren.

Hodočašće organizira Bratovština “Marijanski zavjet za Domovinu”. Počelo je 8. lipnja misnim slavljem u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a završit će 21. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku. Organizatori poručuju i pozivaju zainteresirane da im se priključe na nekoj od ruta, a sve potrebne informacije možete pronaći na njihovoj facebook stranici ili službenoj mrežnoj stranici: www.marijanskizavjet.hr

Organizatori poručuju kako se njihove aktivnosti ne ograničavaju samo na ovo hodočašće, nego kroz godinu četvrtkom organiziraju molitvu krunice za Domovinu. Molitva se organizira u više hrvatskih gradova, među njima i Rijeci i u njoj sudjeluju svi gradovi u isto vrijeme. (Izvor: www.marijanskizavjet.hr)

 

Najave