Turistička zajednica Žminj priredila video i besplatnu online knjigu „Vazmene užanci“

Manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjšće“  nastala je 2012. godine s ciljem aktivnog rada na očuvanju tradicijskih vrijednosti i uskršnje slastice, pince. Obzirom na epidemiološke okolnosti ni ove godine nije bilo moguće pozvati javnost da posjeti tu manifestaciju koja se je u normalnim okolnostima održavala na Cvjetnicu, pa je stoga, ma inicijativu TZ Žminj ove godine, kako bi se tradicija ipak nastavila, pripremljen video o vazmenim užancama, običajima u Žminju.

Kako se mijesi tradicijski slatki istarski kruh, poznat pod nazivom pinca, što se priprema za žminjsko vazmeno ručienje (uskrsni doručak) te kako se piče jaja sve je to moguće  vidjeti i naučiti kroz video materijal na ovom linku: http://www.tzzminj.hr/index.php/video-vazmene-uzanci

Kako bi i dalje poticali održavanje manifestacije, Turistička zajednica Žminja, u suradnji s Etnografskim muzejom Istre osmislila je i realizirala knjigu „Vazmene užanci“ koja donosi opis, običaje i značaj samog blagdana Uskrsa, a poseban dio čine recepti uskrsnih slastica prikupljeni od istarskih domaćica.

Knjiga je u online izdanju biti dostupna za čitanje i preuzimanje na dan Uličnice, Cvjetnice, (28.3.) sve do Uskrsnog ponedjeljka, 5. travnja 2021., na ovom linku: http://www.tzzminj.hr/index.php/vazmene-uzanci

Najave i obavijesti

Petak: 30 Ruj 2022
Zaručnički tečajevi, termini po dekanatima, od veljače do studenog 2022.
Nedjelja: 2 Lis 2022
ro22

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.