Petak, 19 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Staroslavenskom misom zaključen skup o srednjevjekovnim brevijarima

U nedjelju, 7. listopada 2018. godine, u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa održano je svečano misno slavlje na staroslavenskom jeziku čime je ujedno završen i međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Rimski brevijari od 13 stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj.“, koji je započeo u pazinskom Državnom arhivu u petak, 5. listopada.

Tijekom dva radna dana kroz 40 izlaganja, svoja je najnovija istraživačka dostignuća znanstvenoj javnosti predstavilo 45 sudionika: eminentni povjesničari, jezikoslovci, liturgičari, te povjesničari umjetnosti iz petnaestak renomiranih svjetski sveučilišta i srodnih institucija predstavili su rezultate svoga rada čime su dodali elemente nemjerljive važnosti istraživanju srednjevjekovnih brevijara, koji su do sada relativno malo proučavani, a izvor su, kako se vidjelo, značajnog bogatstva povijesnih spoznaja.

Vijesti iz života Crkve, HKR, 7. 10. 2018.

{mp3}181007vzccut{/mp3}

Nakon Uvodnog pozdrava pazinskog dekana, ujedno i župnika domaćina preč. Mladena Matike euharistijsko slavlje 27. nedjelje kroz godinu, posvema na staroslavenskom predvodio je  vlč. Silvio Košćak, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Sva su čitanja bila na staroslavenskom, a predslavitelj je, također na staroslavenskom, svečano  otpjevao ulomak Evanđelja po Marku.  

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. dr. sc. Ivan Bodrožić. Komentirajući dnevni ulomak iz Evanđelja po Marku o nerazrješivosti i svetosti braka propovjednik je istaknuo kako farizeji postavljaju Isusu provokativno pitanje želeći ga uhvatiti u raskoraku pravorijeka. No on odgovara protupitanjem te im tako ukazuje da i oni, postavljajući njemu taj upit o opravdanosti otpuštanja žene, priznaju i podrazumijevaju da pitanje braka nije samo ljudska stvar već i Božanska. Obrazlažući pitanje braka, odnosa između muškarca i žene, Isus ga vraća na početni položaj, o braku treba govoriti u perspektivi Božjega plana, istaknuo je propovjednik. Bog je za sjedinjenje bračnih supružnika zamislio ljubav obilježenu međusobnim pomaganjem, potpunim predanjem, davanjem sebe i međusobnim upotpunjavanjem. On je za brak zamislio Ljubav kakva je on sam, naglasio je dr. Bodrožić. Bračna, obiteljska zajednica posuda je u koju se izlijeva Božje obilje. Ako ta posuda postane krhka, lomljiva, pogrešno je odobravati njezino uništenje, razdvajanje supružnika; potrebno je nastojati ju zacijeliti, vratiti zajedništvo na početni položaj sukladno Božjemu planu, istaknuo je propovjednik. Tako treba postupiti u svim problemima u braku, uvijek nastojeći su posvjestiti da je to sukladno Božjemu planu na kojemu smo pozvani surađivati. Dopustimo sebi da budemo ne samo dokoni slušatelji već izvršitelji Božje Riječi, zaključio je propovjednik.

Misno slavlje pjevanjem na staroslavenskom veličanstveno je uljepšao Župni zbor sv, Mihovila iz Žminja pod maestralnim ravnanjem dirigentice Aleksandre Orbanić.

 

 

Najave