Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, od 18. do 25. siječnja, se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno obilježava molitvenom hodom po pulskim crkvama. Za trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj od pulskih crkava.

Početak molitvene osmine je uvijek uobičajeno u Katedrali Uznesenja BDM, ove je godine misa na tu nakanu, 18. siječnja slavljena u filijalnoj crkvi katedralne župe, u crkvi Misericordiae. Misu je predvodio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. On je u homiliji, govoreći i jedinstvu za koje se moli u ekumenskoj molitvenoj osmini, istaknuo da je jednako tako nasušno potrebno moliti za jedinstvo i pravo zajedništvo u našim obiteljima, u međuljudskim odnosima, jer kada su odnosi među ljudima prožeti vjerom u Boga i međusobnim povjerenjem koje vjera donosi, onda se lakše može postići i jedinstvo za koje se zalaže ekumenski pokret. Drugoga dana, 19. siječnja, misa na tu nakanu je slavljena u Župi Krista Spasitelja, u naselju Veli Vrh, trećega dana u crkvi Gospe od Mora na Stoji, četvrtoga dana u Župi Sv. Josipa, petoga dana u Župi Sv. Antuna, šestoga dana slavi se u Župi Sv. Ivana Krstitelja, a pretposljednji dan misa se na ekumensku nakanu slavi u  Samostanu Sv. Franje.

Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla apostola, završetak Molitvene osmine bit će proslavljen misom u župnoj crkvi sv. Pavla ap. s početkom u 18 sati koju će predvoditi fra Diego Deklić, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog.

Na širem području Pule osim Katoličke crkve postoje dva sakralna zdanja Srpske pravoslavne crkve, crkva sv. Nikole u Puli i crkva sv. Spiridona u Peroju. U gradu puli još djeluju i Makedonska pravoslavna crkvena općina sv. Joakima Osogovskog, Evanđeoska Pentekostna crkva Hosana te Kršćanska adventistička crkva. U razgovoru za Informativni blok iz Tiskovnog ureda povodom ekumenske molitvene osmine povjerenik za ekumenizam za Porečku i Pulsku biskupiju preč. Milan Mužina je istaknuo niz osobnih kontakata i dobre privatne odnose s predstavnicima spomenutih vjerskih organizacija, no do sada nije ostvarena službena suradnja u realizaciji zajedničkih molitvenih sadržaja u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

G. Krizman

Najave i obavijesti

Četvrtak: 2 Velj 2023
Središnja biskupijska proslava Dana posvećenog života
Petak: 3 Velj 2023
Vodnjan: Blagdan sv. Blaža

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.