Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljena župna svetkovina sv. Andrije u Gradini

U Gradini, župi Porečkog dekanata, župna svetkovina nebeskog zaštitnika, sv. Andrije apostola proslavljena je svečanim popodnevnim misnim slavljem. Misu je predvodio vlč. Branimir Šapina, župnik sv. Lovreča Pazenatičkog, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Lina Zohila.

Predvoditelj je na početku prigodne homilije podsjetio da je sv. Andrija od davnina naznačen kao Prvopozvani, „bio je prvi kršćanin ponaosob“. „On u susretu s Isusom prvo ide svome bratu i kaže mu ‘našli smo Mesiju’“, rekao je propovjednik, te nastavio „zna se čuti da je vjera osobna stvar, no da je vjera osobna stvar Petar nikada ne bi bio prvi papa, jer bi Andrija bio mogao reći ‘vjera je moja osobna stvar i moj brat nema ništa s time’“. Snaga susreta sa živim Kristom je toliko djelovala na Andriju da je prvo što je učinio bilo da je otišao to podijeliti sa svojim bratom, tolika je radost susreta sa živim Bogom. Zato smo i mi dužni biti svjedoci svoje vjere, da taj dar vjere što su nam ostavili naši stari prenesemo drugima, kao što je Andrija prenio svome bratu koji je kasnije postao prvi papa.“ „To je smisao kršćanstva“, rekao je vlč. Šapina. „Da su apostoli doživljeno čuvali samo za sebe, kršćanstva ne bi bilo, oni su radosno išli svijetom i propovijedali Radosnu vijest – da je Isus Krist uskrsnuo od mrtvih i da je pobijedio svijet. To je ta radosna vijest koju su svi apostola propovijedali i svi, osim sv. Ivana apostola, posvjedočili mučeničkom smrću.“ „Znamo da je Andrija bio razapet na križ koji se sve do danas zove po njemu – Andrijin križ, a znamo i da je cijela jedna država pod zaštitom sv. Andrije – Škotska, i na njezinoj se zastavi nalazi Andrijin križ.“

Propovjednik je u nastavku naglasio važnost djelovanja apostola za našu vjeru, „jer baš po njima je Isus Krist dao da se proširi Radosna vijest i kršćanstvo na sve ljude. Oni nisu ostali u Izraelu, već su išli po cijelome ondašnjem poznatome svijetu, išli su propovijedati evanđelje.“  „Andrija je jedan dio života proveo propovijedajući u današnjoj Ukrajini, ima li boljeg zagovornika da prestane rat u Ukrajini?“, nastavio je predslavitelj. „Propovijedao je u današnjoj Bugarskoj, u sjevernoj Turskoj i na kraju svoga života propovijedao je u Grčkoj, u gradu Patra, koji i danas broji oko 300 000 stanovnika. Ondje je velebna bazilika sv. Andriji u čast.“ Istaknuo je nadalje kako si trebamo posvjestiti da je sv. Andrija naš veliki zagovornik u nebu. Nastavio je podsjetivši na predaju koja kaže da je sveti Andrija bio tri dana na križu, i da je dva dana, dok nije izdahnuo, s križa propovijedao, i da su se ljudi slušajući ga, obraćali.

„Uvijek moramo u srcu čuvati taj polog vjere. Tri su najvažnije stvari što čovjek ima: Bog, Domovina i obitelj, to su tri vrijednosti koje moramo čuvati po cijenu života. Ako Boga stavimo na prvo mjesto, onda sve drugo dolazi na svoje mjesto“, podsjetio je citiravši sv. Majku Terezu. „Treba u sebi probuditi čežnju za Bogom, a u tome su nam od velike pomoći svojim zagovorom Blažena Djevica Marija i naši sveci zaštitnici.“ „Trebamo si posvjestiti da je bitno ono što je u Božjem blagoslovu, a nama ljudima je često više stalo do ljudskog mišljenja nego do onoga što kaže Isus Krist. Još je odavno sv. Antun Padovanski rekao da čovjek vrijedi samo onoliko koliko vrijedi pred Bogom“, podsjetio je propovjednik.

„Važno je gledati Kristovim očima, u svakome bratu vidjeti ljubljeno Božje dijete, to je jedini pravi pogled, i djelovati imajući na pameti Isusove riječi ‘Što si učinio najmanjem od moje braće meni si učinio’, a u tim nastojanjima pomoći će nam svojim zagovorom Blažena Djevica Marija i naši zaštitnici“, zaključio je vlč. Šapina.  

Po završetku misnoga slavlja okupljeni su se zadržali ispred crkve na prigodnom domjenku kojeg su pripravile župljanke.

Vrsar: Procesija k sv. Andriji

Svetome Andriji posvećena je i jedna crkva u susjednoj župi sv. Martina u Vrsaru, kojom također upravlja vlč. Zohil. On je, po preuzimanju župe uredio tu crkvicu koja se nalazi nadomak mjesta na jednome brežuljku, te je od tada ona redovito mjesto hodočašćenja nekoliko puta godišnje. Odmah po uređenju, uvedena je praksa da o blagdanu sv. Andrije ribari, čiji je sv. Andrija zaštitnik, nose do crkve u procesiji njegovu sliku, te se potom ondje održi misno slavlje. Tako je bilo i ove godine, misno slavlje predvodio je vlč. Branimir Šapina, a na tom misnom slavlju, koje se, zbog specifičnih rasporeda u ribarskom poslu održava u ranim poslijepodnevnim satima, sudjelovali su ribari iz Vrsara i okolnih župa.

(txt: G. Krizman, foto: M. Martinčević)

Najave