1530789

Mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru svečano misno slavlje o svetkovini Svih svetih  predvodio je na pulskom gradskom groblju Monte Ghiro. Koncelebrirali su svećenici pulskih gradskih župa. Nakon dužeg perioda raznih epidemioloških mjera, ove se je godine, napokon u normalnim okolnostima, na misi ispred nove kapele okupilo veliko mnoštvo vjernika.

Biskup je na početku homilije podsjetio da „ovaj dan posebno u nama budi uspomenu na najdraže osobe kojih fizički više nema među nama, ali duhovno su itekako prisutni u našim mislima i osjećajima i molitvama. Uređivanjem grobova potvrđujemo tu svoju povezanost i činimo to s puno srca. Kao da naša groblja ovih dana posebno ožive, uređena mnoštvom buketa i lampiona, koji noću pomalo ostavljaju dojam svjetlećega vječnoga grada.“ Govoreći o svetkovini Svih svetih biskup je podsjetio da u vjerovanju izražavamo vjeru u 'uskrsnuće mrtvi, život vječni te općinstvo svetih', ta je vjera razlog povezivanja svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana. Svi sveti su ono veliko mnoštvo u slavi koje nitko ne može izbrojati, a općinstvo svetih je velika duhovna, ali stvarna povezanost svetih u raju, nas koji smo još ovdje na zemlji i duša u čistilištu. U to duhovno zajedništvo općinstva svetih spadamo dakle i svi mi koji smo danas sabrani na svetu misu, povezani smo s vjernicima diljem svijeta, sa svim pokojnima, te sa svetima. Svetima se molimo, oni su nam primjer i uzor života po vjeri. Za pokojne molimo, to je naš dug i čin milosrđa prema njima, a sa vjernicima na zemlji se međusobno podržavamo na putu vjere, nade i ljubavi.  

 1530805

Propovjednik je nadalje citirao pjesnika koji govori o svojim životnim lutanjima, a spominje i „velika željezna vrata groblja, mjesto gdje svatko jednom nađe svoj mir“. „Ovo životno iskustvo pjesnika pomalo je iskustvo svakoga čovjeka, doista, putnici smo na zemlji, šetamo, ali sve u životu brzo prolazi. Ipak u svjetlu vjere, u svjetlu smrti i uskrsnuća Isusa Krista mi kršćani osjećamo se kao hodočasnici koji putuju prema pravom odredištu, prema svetome mjestu, prema cilju kojim nas je Stvoritelj odredio. Pravi smiraj i punina sreće bit će u Domu Očevu prema kojemu idemo, uvijek oslonjeni na Božju Riječ, njegovo obećanje. Zato je kršćanin čovjek vedre nade, u životu ga vodi svjetlo i snaga vjere te uz pomoć Božju može ustrajati u dobru, podnositi iskušenja pa i progone. Bog nam već ovdje daje iskusiti blaženstvo čistoga srca i savjesti, radost Božjega oproštenja, upravo ljepotu Isusovih blaženstava“, naglasio je između ostalog propovjednik. "Po vjeri i krštenju već sada posjedujemo dat Isusova prijateljstva.“

„Pohađajući danas grobove potrudimo se iskoračiti iz ovoga vidljivog svijeta i izvan granica ovoga vremena, pokušajmo mislima i molitvom dodirnuti Vječnost.“ Citirao je papu Benedikta XVI. staknuvši da „Vječnost nije beskrajno nizanje dana nego Vječnost pravednika je poput uranjanja u more beskrajne Božje ljubavi, u kojem vrijeme, ono prije ili poslije, više ne postoji.“

„Sveci koje danas častimo najuspjeliji su ljudi, najuspjeliji kršćani. Dobro je danas sveci potaknu da izaberemo Boga i Isusova blaženstva, poniznost, krotkost, milosrđe, čistoću duha, da više budemo zaljubljeni u nebo nego u zemlju.“

„Sveci su naša draga braća i sestre, naši zagovornici, utječimo im se s pouzadnjem u životu, oni nas uče kako tijekom našega životnog putovanja ovom zemljom znati prepoznati Boga i njegovu prisutnost i dobrotu, u ljepotama prirode, u intimnog dubokom glasu naše savjesti, ali u raznim lijepim i teškim događajima našega života. Bog hoće da se svi ljudi spase i uđu jedno veliko sveto zajedništvo s njim i sa svima svetima u vječnoj radosti njegova doma u nebesima“, zaključio je mons. Milovan.   

Ove je godine za pjevanje i sve ostale aspekte liturgije te mise na gradskome groblju bila zadužena pulska Župa Krista Spasitelja iz naselja Veli Vrh.

(G. Krizman)

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.