Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Istarska policija na misi povodom blagdana sv. Mihovila

Predstavnici policijskih postaja pod ingerencijom Policijske uprave istarske okupili su se u srijedu, 28. rujna, na misi povodom proslave blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije.

Program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te policijskim službenicima koji su stradali prilikom obavljanja svojih policijskih zadaća odali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, istarski župan Boris Miletić, ispred Grada Pule zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te predstavnici hrvatske vojske, mornarice i udruga iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, policijski kapelan kapelanije „Blaženi Miroslav Bulešić“ preč. Ilija Jakovljević se kroz molitvu prisjetio palih heroja, a potom su im okupljeni odali počast i minutom šutnje.

Misu, koja je ove godine održana u pulskoj crkvi sv. Pavla apostola, predvodio je preč. Milan Mužina, pulski dekan.

Na početku homilije, propovjednik je naglasio, kako iz tajne Božje svetosti, proizlazi i štovanje arkanđela i anđela, te podsjetio kako njihov život ne možemo opisati kao što činimo sa svecima i blaženicima, jer su anđeli duhovna bića.

Posebno častimo sv. Mihovila koji je uzet kao zaštitnik policijskih službenika, a njegovo ime znači “tko je kao Bog”.

Propovjednik je ukazao na pet mjesta na kojima u Starom i Novom zavjetu nailazimo na Mihovila, Posebno pak se osvrnuo na blagdansko misno čitanje (Otk 12, 7-12a) u kojem čitamo, kako je Mihael sa svojim anđelima ustao protiv zmaja,  sotone, i on veliki zmaj, stara zmija, bijaše bačen na zemlju, i tada je Mihovil povikao “tko je kao Bog”. Zato se Mihovil prikazuje kao ratnik sa mačem u ruci, i gazi đavla.

Nadalje je propovjednik istaknuo, kako sv. Mihovila vjernici zazivaju u borbi protiv zla, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti i radiologa, a posebno se časti i u Njemačkoj. I u Hrvatskoj je živa pobožnost sv. Mihovilu: posvećene su mu mnoge crkve i župe, a neka naselja i mjesta nose posebno njegovo ime.

Mihovil je borac, molitelj i pratitelj svih onih koji se bore za pravdu, za red, mir, disciplinu. Zato ga i policijski službenici časte, te je uzet kao njihov zaštitnik da ih štiti u njihovom radu, u svakodnevnom nastojanju da bude red i mir na ulicama, u obiteljima, u životu svakoga čovjeka gdje god živio što god radio.

Obraćajući se policijskim djelatnicima, propovjednik je rekao „vi ste posebno čuvari zakona, borci protiv zla i zlih. Zato danas želimo moliti sv. Mihovila da vas on prati i zagovara u vašemu poslu i da vas čuva onda kada je teško, kada je situacija mučna i napeta, kada ne znate izlaza, jer je tada potrebno imati one nutarnje snage da se može izdržati u svakom trenutku, i da se bude pravedan u trenucima kada je možda teško. Zavapite tada sv. Mihovilu da vam da snage kako bi mogli činiti ono što je najbolje za vas kao službenike, ali i osobu koju imate pred sobom“.

U zaključnom obraćanju preč. Mužina je, obraćajući se okupljenim policajcima, spomenuo kako se jedna od njegovih službi indirektno nastavlja na djelovanje policije, on j naime, dijecezanski povjerenik za osobe lišene slobode.

Nakon mise okupljeni policijski službenici zadržali su se na druženju uz prigodno osvježenje u župnim prostorijama.

(G. Krizman)

Najave