Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Iz medija / pressNovosti

Sveti Matej – Cere: Proslava blagdana sv. Mateja apostola

U župi sv. Matej – Cere, na području Općine Žminj, blagdan zaštitnika župe proslavljen je svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Slobodan Rakić, mladomisnik, župni vikar u župama Labinskog dekanata. Koncelebrirao je župnik domaćin vlč. Bernard Jurjević, a misi je nazočio veliki broj vjernika te načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.  

U homiliji je propovjednik u duhu evanđelja nastojao približili lik sv. Mateja, ali i posvijestiti važnost poruke koja vrijedi i za nas danas.

Pojasnio je, kako su u Isusovo vrijeme, što nam donose i evanđelja, na carinike gledali kao one koji su izdali svoj narod. Farizeji nisu željeli biti pokraj takvih ljudi. Matej je po zanimanju bio carinik. No, čitamo, Isus ga „ugleda“.

„Riječ „ugleda“ ne znači puko gledanje, već puno više. To znači pogledati i spoznati, pogledati u dubinu“, rekao je propovjednik, te podsjetio na prazan Isusov grob. Ivan je vidio prazan grob, pogledao i spoznao, te povjerovao.

Poput Zakeja, Matej je isto sigurno čuo za Isusa i njegova čuda, kao i da je milosrdan i da prima grešnike, te je sigurno razmišljao o promjeni u svom životu. U tom je kontekstu  propovjednik podsjetio, kako kasnije u svojim evanđeljima Matej često govori o obraćenju i dolasku Kraljevstva nebeskog, što u konačnici postaje njegova glavna tema, jer „ono što donosi Isus, je nešto novo, i to je i potaknulo da promijeni život, i promisli je li ispravno ono što radi“. 

Promjenu kod Mateja je potaknuo Isusov pogled koji ga je dotaknuo, te Isusov poziv kad kaže „pođi za mnom“.

Zaustavimo se na “pogledu”. I nama je potreban taj Isusov pogled. Kad bi samo bili svjesni s koliko nas ljubavi, pažnje i brige Isus gleda. Kad bi bili svjesni koliki mu je stalo do nas. Koliko puta ne bi pali u tjeskobu, mrmljanja, kritiziranja kad bi samo imali pred sobom pogled, milosrđe Božje koje nas ljubi, ali i poziva da ukoliko imamo neki idol (novac, otuđenje, užitke) da ga ostavimo, i slijedimo Njega. Kad bi samo pred očima imali pomisao da je tu Gospodin, koji daje mir i svjetlo u životu, rekao je propovjednik.

Nadalje se osvrnuo na redak iz evanđelja „on usta i pođe za Njim“. Podsjetio je, kako u Lukinom evanđelju čitamo dodatak „ostavi sve i pođe za Njim“.

Ove riječi nam se čine tvrde, ali u srcu znamo da su istinite. Ne traži Gospodin da ništa nemamo, već da od svega budemo slobodni, da Njega stavimo na prvo mjesto, rekao je propovjednik.

Nadalje, važan je taj susret s Božjom ljubavlju, koja nas preobražava. U Mateju su svi vidjeli samo carinika. I mi često znamo nekoga kritizirati, jer vidimo čovjeka po vanjskom, po grijehu. Vidimo ono što nam se ne sviđa. No, jedino uz milost Božju možemo vidjeti srce čovjeka, vidjeti što je skriveno, što on čini s Božjom ljubavlju, naglasio je propovjednik.

Na kraju se osvrnuo i na sam poziv „pođi za mnom“, koji se čini kao zapovijed. No, ta „zapovijed“ je poziv na radost. „I danas su te riječi upućene nama. Nekad se malo više oduševimo za Gospodina, nekad manje, nekad se pitamo da li ima smisla.

Gospodin nas poziva “pođi za mnom“. Blizu Gospodinu možemo biti u molitvi, na svetoj misi, u Crkvi priključujući se zajednicama, karizmama. Možemo se aktivirati na razne načini kako bi još više hodali za Isusom, jer  Njegova ljubav i milost nas preobražava da budemo slobodni, a sloboda je u tome da vršimo volju Božju, da budemo Njemu blizi, da volimo i služimo bližnjima Nemojmo se obeshrabriti, hrabro Gospodinu izrecimo naš „amen“, rekao je na kraju homilije propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja župnik Jurjević je zahvalio svim župnim suradnicima na njihovim redovitom angažmanu u župi. Posebno je zahvalio načelniku Općine Žminj na redovitoj susretljivosti i pomoći u brojnim župnim projektima, od pastoralnih do materijalne obnove sakralne baštine. Župnik je ujedno najavio i humanitarni koncert povodom župnog blagdana koji će se održati u subotu, 24. rujna 2022., prohod kojeg će biti namijenjen djelom za potrebe župnoga Caritasa, za pomoć potrebitim obiteljima, a dijelom za nastavka uređenja župnih prostora. Napomenuo je i kako je nakana te blagdanske mise bila za sve žive i pokojne župljane te kao zahvala za nedavno navršenih 100. godina života jedne dugovječne župljanke, Kate Kuhar, koja je najveći dio svog stoljeća života provela u toj župi, u selu Žavori.

Najave