Utorak, 23 travnja, 2024
Novosti

Misa za domovinu i 10. istarski mimohod branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u petak, 5. kolovoza, ove je godine u Puli obilježen jubilarnim, 10. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije koji je, nakon dvije godine restrikcija, ponovno održan u normalnim uvjetima.

Program Dana pobjede započeo je u pulskoj katedrali misom za Domovinu koju je predvodio policijski kapelan zagrebačke policije don Marin Drago Kozić. Misi je nazočio pulski gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave istarske te brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji, usporedio brigu Blažene Djevice Marije kada je dvanaestogodišnji Isus ostao u Jeruzalemu, sa zabrinutošću majki čiji su sinovi odlazili u rat braniti Domovinu. Podsjetio je nadalje kako je Blažena Djevica Marija čuvala branitelje kršćanstva u bitci kod Lepanta, čega se spominjemo blagdanom Blažene Djevice Marije od Krunice. Podsjetio je da ne samo na Dan zahvalnosti, nego svaki dan trebamo biti zahvalni za slobodu koju smo doživjeli, a koju su nam branitelji izvojevali. Pozvao je sve da prigrle stav blaženog Miroslava Bulešića, čije je životno geslo, i duhovna oporuka bila –  „Moja osveta je oprost.“. Citirao ženu simbol stradanja u Domovinskom ratu, Katu Šoljić, majku četvorice poginulih branitelja i junakinju Domovinskog rata, koja bila je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu, a koja je često isticala da snagu nalazi u molitvi. Zaključio je pozivom na gradnju i učvršćivanje zajedništva, na dobrobit svih ljudi.

Nakon mise, na pulskom Gradskom groblju Monte Giro održano je polaganje vijenaca na Centralnom križu, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Program je nastavljen polaganjem vijenaca u parku Franje Josipa i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Slijedeći sadržaj proslave, koji je ove godine okupio izuzetno veliki broj ljudi, bio je jubilarni, 10. mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije. Polazak Mimohoda bio je ispred Parka Franje Josipa, nastavio je preko Kolodvorske ulice te uz Valerijin park, podno Arene, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja. Ondje je nakon prigodnih obraćanja otvorena izložba „10. godina Mimohoda“, koja prikazuje desetljeće održavanja mimohoda branitelja u Puli. Izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza. (G. Krizman)

Najave