Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

U Lindaru proslavljeni sv. Mohor i Fortunat

U nedjelju, 17. srpnja, u Lindaru, mjestu na uzvisini ponad Pazina, svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika sv. Mohora i Fortunata.  Na misi o blagdanu patrona župe, koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, ujedno je 14 kandidata primilo sakrament potvrde. Uz biskupa, suslavli su ravnatelj Pazinskog kolegija  klasične gimnazije, vlč. Maksimilijan Ferlin, župnik vlč. Filip Celent te župni vikar vlč. Darko Kovačević.

Biskup je govoreći o tom svečanom danu istaknuo  kako je uz godišnji blagdan župnih zaštitnika, starokršćanskih mučenika sv. Mohora i Fortunata lijepo obilježiti svečanost podjele svete potvrde, „uvijek je to iznova obnavljanje onoga dara što su nam mučenici, preko prošlih generacija kršćana prenijeli kao najdragocjeniju duhovnu baštinu, preko sakramenata i Evanđelja; da možemo gledati stvari Božjim očima i da možemo imati snage ići tim putem.“

„Dragi krizmanici, vi ste u godinama intenzivnog rasta, fizičkog, intelektualnog i emotivnog, a sakrament krizme potreban vam je kako biste i duhovno rasli, kako biste prihvatili Istinu o sebi, životu i svijetu, Istinu koju nam je Krist donio. Isus nas uvijek svojim primjerom i riječima upućuje pravim smjerom. Isus nam daje temeljna usmjerenja kako ići pravim putem.“

„Poželimo našim krizmanici da ustraju na putu slijeđenja Krista koji je uzor pravoga čovještva. Ponekad nije lako ustrajati na putu dobra, ali kao što je rekao papa Franjo krizmanicima, nemojte slijediti glumce i ovozemaljske poznate ličnosti, one koje treba slijediti su sveci i blaženici, oni nam pokazuju kako ustrajati na Kristovu putu; tražiti put dobra i ustrajati unatoč poteškoćama. Neka vam Božji dar pomogne ustrajati, plivati protiv struje, slijediti pamet i savjest a ne napasti svijeta“, zaključio je mons. Milovan.

Biskup je čestitao i obiteljima krizmanika koje odgajaju te mlade, naglasivši važnost da im se prenese temeljne vrednote, osjećaj za samodisciplinu, odgovornost, kulturu rada, kulturu solidarnosti i razumijevanja.

Na kraju mise krizmanici su biskupu zahvalili prigodnom pjesmom, te su mu u ime župne zajednice uručili prigodne darove.

Mons. Milovan se je prije završnog blagoslova prisjetio pokojnom mons. Ivana Bartolića, dugogodišnjeg lindarskog župnika, koji je kroz više desetljeća pastoralnog rada ostavio dubok trag u brojnim generacijama Lindaraca, a koliko je volio to mjesto svjedoči i činjenica da im je nekoliko mjeseci prije prelaska u Vječnost napisao i uglazbio himnu.

Himnu Lindaru moete polsušati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/1919-himna-lindaru-posljednja-skladba-mons-bartolica.html

Više o mons. Bartoliću možete pronaći ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/1913-in-memoriam-mons-ivan-bartolic.html

Sveti Mohor, ili u originalu Hermagora, navodi se kao prvi akvilejski biskup koji je potkraj druge polovine 3. stoljeća podnio mučeništvo za vjeru zajedno sa svojim đakonom Fortunatom. Zaštitnici su nadbiskupija Gorizia i Udine, a odnedavno i cijele talijanske regije Friuli Venezia Giulia, a zaštitnici su i više župa u susjednoj Sloveniji.

Župa sv. Mohora i Fortunata u Lindaru u povijesnim se spisima spominje već 1379. godine, a župna crkva sagrađena je, na mjestu starije, 1606. godine. Župni arhiv čuva se od 1666. godine. Matična knjiga krštenih od 1591. do 1618. s glagoljskim upisima nalazi se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Sredinom 15. stoljeća u Lindaru je djelovao glagoljski skriptorij Petra Fraščića, u kojem je nastao psaltir koji se danas čuva u Nacionalnoj knjižnici u Beču.

(G. Krizman)

Najave