Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Započela trodnevnica uoči 5. obljetnice posvete crkve sv. Ivana Krstitelja

 1480719U utorak, 21. lipnja 2022. u pulskoj Župi sv. Ivana Krstitelja započela je trodnevnica uoči proslave svetkovine patrona župe, kada će ujedno biti obilježena i 5. obljetnica posvete župne crkve. Nakon misnoga slavlja koje je predvodio preč. Mirko Vukšić, labinski župnik i dekan, župnik domaćin, p. Đuro Hontić održao je prigodno multimedijalno predavanje naslovljeno „Župa i crkva sv. Ivana Krstitelja u kršćanskoj Puli“.

Preč. Vukšić je na početku homilije, spominjući obljetnicu posvete crkve istaknuo važnost sakralnog prostora kao mjesta molitve i mjesta okupljanja župne zajednice, a napose je stavio naglasak na važnost gajenja dobrih međuljudskih odnosa u župnoj zajednici, „po ljubaznosti susretanja i izvan prostora župe bi nas trebali prepoznavati i oni koji nisu vjernici, i upravo bi ih naša ljubaznost i srdačnost trebala privući bliže Gospodinu.“ „Bog želi izgraditi zajednicu, da budemo otok milosti preko kojeg će Bog doći do drugih“, rekao je propovjednik. Istaknuo je nadalje, obraćajući se okupljenim vjernicima, kako je milost imati više redovnika u svojoj župi, rekao je to iz perspektive svećenika koji, zajedno sa jednim kapelanom, poslužuje čak 6 župa u Labinskom dekanatu. Govoreći o dnevnom Evanđelju, komentirajući rečenicu „ne bacajte biserje pred svinje“, naglasio je da je ponekad bitno znati kada govoriti drugima o Bogu a kada šutjeti, i govoriti samo primjerom. Spomenuo je nadalje spomendan sv. Alojzija Gonzage koji je posvetio svoj život služenju siromasima i potrebitima. Nastavio je istaknuvši da u lagodnom životu nema svetosti, te je okupljen vjernicima poželio da ih Gospodin, po primjeru sv. Ivana Krstitelja obdari snagom da im ništa ne bude teško učiniti za Boga.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se je obratio župnik. P. Đuro Hontić, koji je uz zahvalu preč. Vukšiću najavio i propovjednika drugoga dana, vlč. Carlosa Artura Fonseca Farfana.

Nakon misnoga slavlja, u podzemnoj župnoj dvorani župnik Hontić je održao prigodno multimedijalno predavanje „Župa i crkva sv. Ivana Krstitelja u kršćanskoj Puli“. Krenuo je naglasivši da je pulska Arena zidana za vrijeme cara Augusta, istog onog zbog čije su naredbe Marija, Josip i Isus krenuli u Betlehem na popis stanovništva. Nastavio je spomenuvši sv. Germana, žitelja Pule, rimskog građanina koji je podnio mučeništvo na putu za Nezakcij, nedaleko Pule, jer je štitio kršćane. „O mučeništvu kršćana u Areni nema podataka jedino postoji podatak da se  je pulski kršćanin laik German, za vrijeme rimskog progona kršćana, usprotivio progonu nastojeći zaštiti kršćane. Osuđen je stoga 290. godine na smrt, te je mučen u pulskom Amfiteatru, a pogubljen je na trećoj milji puta koji je vodio od Pule do Nezakcija, blizu današnje Valture. U Statutu grada Pule iz  iz 14. stoljeća određeno je da se njegov spomendan slavi 30. svibnja. Svetom Germanu posvećene su crkve na Velom Brijunu i u Režancima.“

Gogoreći nadalje o pulskoj katedrali, čija izgradnja datira u 4. i 5. stoljeću, naglasio je da su u njoj pohranjene relikvije više svetaca: sv. Jurja, sv. Teodora, sv. Dimitrija, sv. Bazilija, sv. Flora i bl. Salomona. Spomenuo je potom crkvu i samostan sv. Franje u čijoj se kapitularnoj dvorani nalazi mozaik iz 2. stoljeća koji je resio pod krstionice. „Samostan je prema pobožnoj predaji utemeljio sv. Antun. U njemu je živi i djelovao jedan suvremenik sv. Antuna, veliki svetac i čudotvorac bl. Oton iz Pule, do 1241. godine i zbog toga je izgrađena ovako veličanstvena crkva da bi mogla primiti sve ljude koji su dolazili moliti se bl. Otonu nakon njegove smrti i dobivali milosti i pomoć u svom životu“, rekao je p. Hontić.

„U crkvi je svoje duhovne vježbe prije đakonskog ređenja imao bl. Miroslav Bulešić, 1941. godine, prije đakonskog ređenja“, nadodao je predavač.

Oduševljenje okupljenih župljana izazvala je slika stare crkvice sv. Ivana koja je izgrađena 1911. godine, a bila je filijalna crkva Župe sv. Josipa. Prikazao je fotografije svih župnika Župe sv. Josipa koji su upravljali crkvom sv. Ivana Krstitelja. Prvim župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja imenovan je 1. siječnja 1996. godine o. Bernardin Filinić. Nakon rušenja stare crkve u prosincu 2004., 5. veljače 2005. mons. Ivan Milovan, tadašnji ordinarij, blagoslovio je kane temeljac nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Crkva je posvećena o svetkovini sveca zaštitnika 24. lipnja 2017. godine, po rukama tadašnjeg biskupa mons. dr. Dražena Kutleše.

Župnik je na kraju iznio statistike župe, od osnivanja 1996. do danas, umrlih je 642, krštenih 671 a vjenčanja je bilo 147. Župa je dala dva duhovna zvanja: svećenika Branimira Šapinu, koji je sada kapelan u Umagu, a iz te je župe i bogoslov na trećoj godini studija Mateo Vujčić.

Nakon izlaganja pokrenuo je prigodnu video projekciju s raznim fotografijama iz povijesti župe, radova na crkvi, hodočašća, proslava, blagdana i drugih prigoda što je okupljenima poslužilo za prisjećanje na minula vremena i one koji više nisu među nama.  

(G. Krizman)

Najave