Petak, 19 travnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće u Punteru

misa puntera

U nedjelju 12. lipnja 2022. su župljani župe sv. Nikole Barban hodočastili  u Punteru. Svetkovina Presvetog Trojstva koja pada u nedjelju nakon Duhova (blagdana Duha Svetoga) tradicionalno se već duži niz godina obilježava u Punteri. Tamo je, u crkvici posvećenoj Presvetom Trojstvu proslavljena sveta misa, koju je predvodio župnik Bernard Jurjević. Prije same mise su vjernici molili krunicu. Misno slavlje je pjesmama uveličao župni zbor uz vodstvo maestra Deana Visintina.

Crkva u Punteri, posvećena Presvetom Trojstvu a u narodu znana i kao Sveta Nedjelja, je najstarija sačuvana crkva na području Barbanštine i jedna od najstarijih crkvi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Izgrađena je u 8. st. na području istoimene benediktinske opatije. Zbog neprestanog ratovanja između mletačkog i austrijskog dijela Istre, opatija je već krajem 9. st. napuštena. U crkvenim ispravama spominje se 1555. god. kao zemlja „na Krasi“ ili „Fratrija“, koju je puljski biskup davao u najam uz obavezu održavanja crkve koja je na njoj izgrađena.

Slavljenje Presvetog Trojstva značajno je u Istri, gdje ga čak četiri župe imaju za svoga patrona (Čepić, Brest, Nedešćina i Račice). Osim toga postoji još desetak što većih, što manjih crkvi i kapela u Istri koje su posvećene u čast Presvetog Trojstva. One se nalaze u Žminju, Rovinju, Šišanu, Ližnjanu, Kaldiru, Punteri, Čepići kod Šterne, Cerovlju, Vodnjanu, Brnasima.

U prigodnoj homiliji župnik Bernard Jurjević je istaknuo kako se na blagdan Presvetog Trojstva slavi temeljna istina vjere u Boga, koji je jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Učenje o Trojstvu veoma je značajno i prihvaćeno u najvećim kršćanskim konfesijama. Pohvalno je što se žitelji Puntere primjereno brinu za crkvu, koja i u današnje vrijeme okuplja narod na svetu misu, te je mjesto molitve, promišljanja o vjeri i susreta vjernika.

Na svečanoj svetoj misi u Punteri okupio se veći broj vjernika iz mjesta i okolnih sela, tako da je crkvica bila naprosto „pretjesna“ da svi u nju stanu. Nakon mise nastavljeno je druženje naroda ispred obližnjeg Društvenog doma. Druženje u svečanom i veselom raspoloženju je potrajalo do kasnih večernjih sati, uz obećanje „vidimo se i k´litu“.

Napisala – Nevia Kožljan

misa zbor

Najave