Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Predstavljanje novih svećenika

David Sebastian Castillo Gallardo, roden je 8. siječnja 1996. u Quitu (Ekvador), od oca Nelsona i majke Isabele. Kršten je 25. svibnja 1996. u župi Nuestra Señora del Perpetuo socorro, dok je sakrament potvrde primio 8. svibnja 2010. u istoj župi u Quitu. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja upisuje gimnaziju tijekom koje 2011. godine pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Po završetku mature započinje studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva u Quitu. 

Poziv za prezbiterat osjetio je u srpnju 2013. godine, nakon čega napušta studij i odgovara na Kristov poziv na svećeništvo, dajući svoju raspoloživost Crkvi da bude poslan bilo kamo, za potrebe nove evangelizacije. Božjom providnošću godine 2014. biva dodijeljen Biskupijskom misijskom sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli, gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije. 

Vasko Stojkovski, rođenje 24. travnja 1979. u Strumici (Sjeverna Makedonija), od pokojnog oca Čedomira i majke Gorke. Kršten je i krizman 24. lipnja 1997. u Pravoslavnoj crkvi u Strumici. U puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 5. rujna 2016. u Katedrali Uznesenja Presvete Bogorodice u Strumici. 

Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je također u istom gradu gdje radi u ugostiteljstvu. Godine 1998. pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te dirnut navještajem Radosne vijesti započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. 

Poziv na prezbiterat osjetio je 2011. godine na hodočašću u Madridu. Stoga odlučuje slijediti Kristov poziv na svećeništvo, te daje svoju raspoloživost Crkvi za potrebe nove evangelizacije i Božjom providnošću ulazi 2014. godine u Biskupijsko misijsko sjemenište »Redemptoris Mater« u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije. 

Zoran Županović, rođen je 19. srpnja 1984. u Splitu, od oca Ante i majke Anke. 

Kršten 17. ožujka 1985. u župi sv. Jeronima Primošten-Stanovi u Kruševu, a sakrament potvrde primio je 14. svibnja 2000. U Župi sv. Marka u Splitu. 

Pohađao je osnovnu školu i gimnaziju u Splitu te godine 2011, godine, diplomira na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnie u Splitu nakon čega radi kao programer. 

Susreće se s Neokatekumenskim putom te potaknut Božjim pozivom, 2014. godine odlučuje pristupiti Biskupijskom Misijskom Sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli. Iste godine započinje filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi. 

Slobodan Rakić, rođen je 4. svibnja 1987. u Osijeku, od oca Milovana i majke Branke. Kršten je i krizman 31. svibnja 1987. u Pravoslavnoj crkvi u Erdutu, a u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 28. srpnja 2019. u župi Svih Svetih u Karojbi. 

Osnovnu školu pohađa u Poreču, a srednju završava u Pazinu. Godine 2011. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu postiže diplomu i naslov magistra inženjera računarstva te neko vrijeme radi kao programer. Godine 2008. sluša kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. 

Osjetivši poziv na prezbiterat, 2012. godine ulazi u Biskupijsko Misijsko Sjemenište »Redemptoris Mater« u Slovačkoj; godine 2013. nastavlja formaciju u Biskupijskom Misijskom Sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli, gdje nastavlja filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi. 

Najave