Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Umag proslavio svog nebeskog zaštitnika sv. Peregrina

 1470504

U ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine, u Umagu je svečano proslavljen sv. Peregrin, nebeski zaštitnik župe i grada.

Misno slavlje predvodio je dr. sc. o. Đuro Hontić, župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan pulskog Samostana sv. Franje Asiškog. Koncelebrirali su: generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, umaški župnik preč. prof. dr. sc. Josip Grbac, kapelan umaške župe vlč. Branimir Šapina te drugi svećenici iz Umaško – oprtaljskog dekanata.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji između ostalog istaknuo da je zahvaljujući mučenicima, među kojima i sv. Peregrinu, ovaj naš svijet izgleda, bolje, plemenitije i ljepše. „Budućnost je u Božjim rukama, ali i u našima koliko smo spremni s Bogom surađivati“, istaknuo je o. Hontić. Mučenike možemo najbolje shvatiti samo kroz perspektivu Riječi Božje, istaknuo je propovjednik te nadodao da mučenike častimo i zbog prihvaćene Riječi Božje. P. Hontić je nadalje istaknuo da mi sebe danas trebamo preispitati i u svjetlu Riječi Božje, trebamo promatrati sv. Peregrina da shvatimo koje je naše poslanje u ovom današnjem svijetu. „Papa Franjo nas poziva da u molitvi, razmatranju i razgovoru potražimo odgovore na probleme ovog današnjeg vremena kako bi Crkva živjela novim zanosom i novim oduševljenjem te u ovome današnjem svijetu svjedočila Krista. Zato nam primjer sv. Peregrina mučenika itekako treba biti svakodnevno pred očima i svakodnevni bi s njime trebali prijateljevati da ga bolje upoznamo, da ga zavolimo i da po njegovu zagovoru i njegovom primjeru u ovom današnjem svijetu mi odgovorimo na potreba svijeta, da izvršimo ono što je Božja volja“na glasio je propovjednik.

 

„Sveti Peregrin mučenik je ujedno bio i apostol, došao je ovamo iz Akvileje, tada velikog centra kršćanstva. Mi se trebamo pitati iz koje mi Akvileje dolazimo, došli smo s raznih strana, no s jednim poslanjem, Bog nas je htio na ovome području, u ovome vremenu da po nama govori ovome svijetu. Poslao nas je na put. Isus je rekao „molite Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“, koliko smo svjesni te zadaće da molimo za poslanje i nove poslanike, koliko smo svjesni i zauzeti u svojoj molitvi za širenje kršćanske vjere ovdje kod nas u ovom današnjem vremenu“, zapitao se predslavitelj.

Na kraju je preč. dr. Grbac uputio prigodne zahvale župnim suradnicima i svima koji su doprinijeli realizaciji proslave patrona župe, a napose je zahvalio za spremnost i raspoloživost na suradnju u svim prigodama i potrebama, gradskoj upravi na čelu koje je gradonačelnik Vili Bassanese.  

Nakon mise svima okupljenima je na trgu posluženo prigodno osvježenje.  

Dan prije blagdan patrona održan je koncert klapa, a dan nakon blagdana sv. Peregrina održano je otvorenje izložbe slika „Stopama sv. Peregrina“.  

G. Krizman

Najave