Utorak, 16 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Lanišće: Trodnevnica bl. Miroslavu Bulešiću povodom 102. obljetnice rođenja

U Lanišću, u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile organizirana je trodnevnica bl. Miroslavu Bulešiću povodom 102. obljetnice rođenja. Prvog dana, u petak 13. svibnja 2022., je klanjanje i svetu misu predvodio dr. sc. Bernard Jurjević, župnik Brabana, Svetog Mateja Cere i Svetog Ivanca nad Rašom, uz koncelebraciju župnika domaćina vlč. Josipa Mašine. Misno slavlje je uveličao zbor Župe sv. Nikole iz Barbana, pod vodstvom Deana Visintina. U Lanišće i na misu su hodočastili vjernici iz Barbana, Sutivanca i Cera. Također je prisustvovala i nekolicina vjernika iz drugih župa, te iz župe Lanišće, kao domaćina trodnevnice.

Vlč. Jurjević je u prigodnoj homiliji, govoreći o životu i mučeništvu bl. Bulešića napose naglasio njegovu nepokolebljivu vjeru i beskompromisnu vjernost Crkvi. Napomenuo je njegovu pobožnost prema Majci Božjoj, a i rođen je na dan Gospe Fatimske. Kao što je Majka Božja ‘prebirala u svome srcu’ sve što je s Isusom proživljavala, tako je i bl. Bulešić u Riječi Božjoj nalazio snagu za podnošenje svih protivština koje je njegovo vrijeme donosilo.  

Nakon mise se vjernicima obratio župnik Mašina. Govorio je o blaženiku i „krvavoj krizmi“ koja se dogodila 24. kolovoza 1947. godine. U kratkim crtama je upoznao nazočne vjernike o životopisu blaženika, hrvatskog katoličkog svećenika i mučenika Miroslava Bulešića. Rođen je u Čabrunićima kraj Svetvinčenta 13. svibnja 1920., na blagdan Gospe Fatimske kojoj se često utjecao. U svom relativno kratkom svećeničkom djelovanju posebnu pažnju je posvetio odgoju djece i mladih. Kao tajnik „Svećeničkog zbora sv. Pavla“ zalagao se za slobodu vjere i nesmetano djelovanje Crkve, te značajno pridonio međunarodnom priznanju pripojenja Istre „Hrvatskoj u Jugoslaviji“. Slugom Božjim je proglašen 2004. godine, te beatificiran 28.rujna 2013. u Puli.

 

Vjernici su se zatim uputili prema Župnoj kući gdje je župnik Mašina svih dodatno upoznao s još detalja o bl. Miroslavu Bulešiću. Govorio je i o biskupu mons. Jakobu Ukmaru, koji je kao delegat Svete stolice dijelio svetu krizmu na području oko Buzeta i svećeniku Stjepanu Ceku. Oni su također taj dan u Lanišću podnijeli zlostavljanje. Pogledali smo kraći film o tim događajima u kojem su, između ostalog, bila i svjedočanstva svjedoka. U prigodno uređenim spomen sobama smo vidjeli neke od sačuvanih predmeta iz toga vremena, kao i objekte (sobu u kojoj je ubijen, fragment zida s tragovima blaženikove krvi, kameno korito gdje je krvnik oprao ruke). Zahvalivši župniku na iscrpnim informacijama i ljubaznosti, puni dojmova hodočasnici su se vratili svojim kućama.

Drugoga dana trodnevnice večernje misno slavlje predvodio je vlč. Goran Levak, župnik pulske Župe Gospe od Mora. U nedjelju je svečanu euharistiju predvodio fra Gabriel Škibola, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog; tu su misu animirali župljani Lanišća tradicionalnim napjevima Laniške mise.  

Txt: Nevia Kožljan/TU PPB; foto: G. Krizman

Najave