Utorak, 19 ožujka, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Pula/Svetvinčenat: Proslavljen Dan Provincije franjevaca konventualaca

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca ove je godine proslavila svoga zaštitnika sv. Jeronima, u Puli, u samostanu sv. Franje i misnim slavljem u Svetvinčentu, na grobu bl. Miroslava Bulešića.

Prvi dio programa, u četvrtak, 30. rujna 2021., odvijao se u samostanu sv. Franje u Puli, gdje je o. Provincijal Josip Blažević pozdravio nazočnu braću koja su došla iz svih samostana Provincije, osim iz Visa, jer je ondje zaštitnik samostan također sv. Jeronim. Na proslavi je bio nazočan i o. Igor Salmić, generalni asistent koji se u ime generalnog ministra Carlosa Trovalelija  nalazi u kanonskoj vizitaciji provincije prije provincijskog kapitula koji će biti slijedeće godine. U proslavi su sudjelovala braća iz susjedne slovenske provincije franjevaca konventualaca sv. Josipa.

U uvodnom predavanju o. Provincijal je iznio prikaz stanja u provinciji od prošlog dana provincije do danas. Provincija ima 57 svečano zavjetovane braće, od toga 53 svećenika, 4 brata laika. Osim toga ima dvojicu u novicijatu, jedan je u Poljskoj, a drugi u Asizu, 3 su bogoslova s jednostavnim zavjetima, 2 postulanta te 3 sjemeništaraca.

Provincijal o. Josip Blažević je zatim predao je riječ o. Ivanu Bradariću, šibenskom gvardijanu, koji je upoznao braću sa životom i radom subrata franjevca mons. Jeronim Milete (Šibenik 17. 4. 1871. – 23. 11. 1947.)  šibenskog biskupa od 1922. do 1947., koji je pokopan u crkvi sv. Frane u Šibeniku pored oltara sv. Nikole Tavilića, u nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića. Ove godine je njegova 150. godišnjica njegova rođenja, pa će se stoga koncem godine održati znanstveni simpozij, s ciljem boljeg upoznavanja života i djela ovog franjevca koji je umro na glasu svetosti.

Nakon predavanja sudionici su se uputili u Svetvinčenat, u crkvu gdje se u oltaru čuvaju kosti bl. Miroslava Bulešića. On je prije svoga đakonskog ređenja imao duhovne vježbe u samostanu sv. Franje u Puli.

U crkvi je franjevce konventualce dočekao župnik vlč. Darko Zgrablić, te im je ukratko prikazao lik svećenika bl. Miroslava Bulešića.

Nakon toga je uslijedila sv. misa pod predsjedanjem o. Igora Salmića, uz koncelebraciju ovogodišnjih jubilaraca o. Jere Vujića koji obilježava 50 godina svećeništva i o. Josipa Blaževića koji slavi 25 godina svećeništva. Od ostalih jubileja u provinciji ove su godine 75 godina života proslavili fra Alojzije Mikić i fra Pero Džida, 50. obljetnicu svećeničkog ređenja osim fra Jeronima Vujića proslavio je i fra Kristofer Ćorić, a 50. obljetnicu jednostavnih zavjeta proslavio je fra Nikica Batista.

O.  Igor je nastavio u propovijedi govoriti na tragu riječi vlč. Darka Zgrablića te u odnosu na vjernost za koju zahvaljuju jubilarci, koji su, od Boga pozvani, odgovorili na dar poziva.

Nakon sv. mise braća su se okrijepila u obližnjem restoranu, a nakon toga su svi pošli svojim kućama, osim generalnog asistenta koji se je vratio u Pulu i nastavio s vizitacijom braće u samostanu sv. Franje te onih koji žive i djeluju u župi sv. Ivana Krstitelja.

Proslavi Dana provincije prethodio je godišnji planerski susret gvardijana Hrvatske provincije franjevaca konventualaca s upravom provincije koji je održan 29. rujna 2021. godine u pulskom samostanu sv. Franje Asiškoga. Bio je ovo posljednji susret pred redoviti provincijski kapitul najavljen za veljaču 2022. godine. Sastanku je predsjedao , provincijalni ministar fra Josip Blažević, a uz gvardijane bio je nazočan i generalni asistent Reda fra Igor Salmič, slovenski franjevac konventualac, koji je prošli tjedan započeo i redovitu predkapitulsku kanonsku vizitaciju provincije.

Susret je započeo ručkom, a radni dio molitvom Srednjeg časa u 15 sati. U uvodnom predavanju formativnog karaktera provincijal je govorio o važnosti emocionalne sfere u razvoju cjelovitosti osobe u kontekstu duhovnog života koji u protivnom ne može biti cjelovit ni uravnotežen. U nastavku su gvardijani pojedinih samostana iznijeli situaciju u pojedinim bratstvima, kako su se snašli u novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom i potresima, te aktualnim pitanjima kojima će se baviti redoviti provincijski kapitul. Nakon večernje euharistije u 19 sati u atriju samostana uslijedilo je predstavljanje knjige fra Ljudevita Maračića „Konventualni franjevci u Hrvata. Arhivski prinosi i pabirci“, u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. (p. Đ. Hontić/ofmconv.hr/TUPPB)

 

Najave