Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Sv. Blaž u Vodnjanu

Središnje svečano misno slavlje povodom blagdana sv. Blaža, 3. veljače 2021., u Vodnjanu je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Koncelebrirali su vlč. Jure Purkić, župnik Loborike te župnik domaćin, preč. Marijan Jelenić. Župnik je u uvodnom obraćanju podsjetio kako se ove godine obilježava 260. obljetnica polaganja kamena temeljca te 190. obljetnica ponovne posvete crkve.
Biskup se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na okolnosti pandemije u kojima živi svijet u sadašnjem vremenu, a napose i na potres u našoj zemlji koji još dodatno obilježava našu svakodnevicu. Istaknuo je plimu dobrote kojoj smo svjedočili, bila je to jednostavna želja čovjeka pomoći drugome čovjeku u potrebi. Jednako potresne okolnosti u svome je životu doživio i sveti Blaž, bilo je to vrijeme progona kršćana u Rimskom carstvu. On je tješio i liječio, pomažući medicinom za života, a nakon toga zagovorom s Neba, sve one koji su mu se utjecali. Zgoda s izlječenjem dječaka kojemu je bila zapela kost u grlu znak je da se nepatvorena vjera uvije prelijeva u dobra djela, osobito u djela ljubavi prema bližnjima. Mjesto gdje se dnevno provjerava kvaliteta naše vjere je osobito naša obitelj, i naše svakodnevno življene s bližnjima u užoj okolini.
Sveti Blaž nas primjerom i riječima potiče našu vjeru svjedočiti i dokazivati djelima pravde istine i dobrote. Uči nas da je prava radost i ljepota života u služenju dobru svakoga čovjeka. Neka nam sveti zaštitnik pomogne svojim zagovorom da se mi u srcu sve više otvaramo Bogu kako bi nas on ispunio svojim duhom služenja i ljubavi, zaključio je mons. Milovan.

Ove je godine umjesto tradicionalnog blagoslova grla pomazanjem održan pojedinačni blagoslov vjernika bez fizičkog kontakta, uz naklon vjernika.

Najave