Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Danas na svim misama u Istri sakupljana novčana pomoći za stradale u potresu

Temeljem pisma kojeg je naš apostolski upravitelj, mons. dr. Dražen Kutleša, uputio vjernicima Porečke i Pulske biskupije neposredno nakon stradanja područja Sisačke biskupije u potresu, danas, 10. siječnja, sva milostinja sakupljena na svim misama u svim crkvama Porečke i Pulske biskupije bit će donirana stradalima u potresu. Dijecezanski Caritas je pozvao sve vjernike Istre na solidarnost sa stradalnicima.

Osim uplate novčanih sredstava, pomoći je moguće i doniranjem konzervirane higijenskih potrepština. O mjestu i vremenu predavanja pomoći najbolje je pitati volontere župnih Caritasa ili župnike.
No, osim toga, mnoge su se naše župe već istoga dana kada se je dogodio najjači potres, 29. prosinca, aktivirale i započele sakupljanje pomoći, bilo samostalno, putem župnog Caritasa, ili zajedno s mjesnim općinskim vlastima ili drugim organizacijama. Mnogi su, mahom mlađi ljudi, otišli, u dogovoru s nekom od humanitarnih institucija u pogođenim područjima, te se osobno stavili na raspolaganje za pružiti bio kakvu pomoć u radu, napose u proteklom blagdanskom periodu kada su mnogi imali više slobodnih dana.
No, kako se zna da će pomoć biti potrebna dugoročno i ciljano, mnogi su istarski župnici stupili u kontakt sa svećenicima u Sisačkoj biskupiji te sakupljaju i šalju pomoć ciljano.

 

Foto: U pulskoj župi sv. Pavla apostola u slaganju pomoći snage su udružili mladi i manje mladi članovi i članice župnog Caritasa i Konferencija sv. Pavla Udruge sv. Vinka te sestre milosrdnice. Obzirom da na području te župe živi obitelj koja je nekoliko godina provela u Petrinji, na Vidikovcu je sakupljanje započelo 29. 12. te je jedna količina pomoći poslana na dogovorene adrese već 2. siječnja. Na svetkovinu Bogojavljenja je iz te župe otišla druga pošiljka mahom agregata i peći, a sakuplja se i dalje: konzerviranu hranu, higijenske potrepštine posebno za malu djecu, sredstva za pranje, gumene čizme, agregate, strujne peći. Pomoć je moguće predati svakoga dana nakon 16 sati.

3

Najave