Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Mons. Milovan na Božić predvodio misu u pulskoj katedrali

Misu svetkovine Božića u pulskoj katedrali, u petak, 25. prosinca 2020. godine predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.  Uz biskupa Milovana i katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja koncelebrirali su: koordinator neokatekumenskog puta za Hrvatsku i okolne zemlje preč. Piergiorgio De Angelis, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Alejandro Castillo Jimenz, duhovnik sjemeništa vlč. Josip Kolega te prefekt studija vlč. Stefano Cataldo.

Govoreći o teškim okolnostima u kojima ove godine slavimo svetkovinu Isusova rođenja mons. Milovan je istaknuo da ni situacija Isusova rođenja nije bila lišena problema, no ni svi grijesi svijeta nisu bili zapreka rođenju Bogočovjeka – Spasitelja čovječanstva. Ni tama mrkle i ledene noć, kao ni sav mrak opačina i zla ovoga svijeta nisu bili zapreka Božjoj ljubavi da nam daruje Spasitelja. Rođenje Isusa Krista ne ovisi o okolnostima ili dobroti ljudi, jer Božju ljubav prema čovjeku ništa ne može spriječiti. Tako ni sve zapreke uvjetovane pandemijom koronavirusa ne mogu biti zapreka nama da radosno proslavimo blagdan Božića. Upravo unatoč teškim okolnostima istina Božića je lijepa, ohrabrujuća i utješna za svako ljudsko srce. Blagdano Božića mi slavimo tu veliku Božju dobrotu, sućut i smilovanje za izgubljenog čovjeka. Vjera u utjelovljenje Isusa Krista izvor je kršćanske radosti. Kažemo da je Božić otajstvo, upravo tajna Božića svjedoči da je život čovjekov neizmjerno vrijedan i dragocjen u Božjim očima. Sav je naš život u rukama Boga koji se, u obličju djeteta apostio u naše naručje da bi nam priopćio da smo mi u njegovom naručju. Od rođenja u Betlehemu, zatim propovijedanjem, javnim djelovanjem, pa sve do smrti na križu Isus je postao svjetlo koje primjerom života, Riječju Istine u Evanđelju, Duhom Svetim kojega nam daje u sakramentima obasjava čovjekov život i smrt, njegovo dostojanstvo i poziv, time preobražava ljudsko društvo – Evanđeljem Ljubavi, bratstva, opraštanjai pomirbe.Veliki blagdani poput Božića najveći su poziv na pružanje ruke svakome čovjeku, na iskazivanje dobrote bližnjemu u obitelji, susjedstvu i svagdje u društvu. Svetkovina Božića poziv nam je da otvorimo srce i dušu radosnoj poruci ovoga dana: „Čovječe, Bog te voli, postao ti je, po utjelovljenju, prijatelj i brat, suputnik na zemaljskim putevima…legao je u kolijevku da bude s nama u životu, lega je u grob da bude s nama i i u smrti.“ Trebamo stoga prihvatiti Krista kao Spasitelja, to nam daje sigurnost, radost i mir. Ali to je ujedno i poziv – prihvatiti ono što je on živio: jednostavnost, iskrenost, malenost, poštovanje i prihvaćanje svakoga čovjeka kao brata, te solidarnost sa svima.

 Božić je blagdan ljubavi prema čovjeku: patnikubolesnom, siromahu, a ponajprije prema našim najbližima u obitelji. Molimo dakle, pjevajmo i zahvaljujmo danas Bogu za dar Isusa Krista i svu njegovu dobrotu. Obnovimo ujedno danas svoju odluku – živjeti dnevno u svjetlu vjere i u Božjem prijateljstvu, naglasio je mons. Milovan te zaključio zaželjevši svima sretan Božić.

Završne zahvale i čestitke izrekao je katedralni župnik vlč. Lekaj koji je biksupu osim Božića čestitao skori imendan, na blagdan sv. Ivana apostola te također i skoru godišnjicu biskupskog ređenja; biksup Milovan će 10. siječnja obilježiti 23. obljetnicu biskupstva.

Misu je glazbeno uzveličao katedrlani zbor uz orguljsku pratnju Paole Batel, a dirigirao je zborovođa Patrik Andrea. (G. Krizman)

 

 

Najave