Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Preč. mr. Jakovljević: „Nakon vukovarskog „Velikog petka“ dogodit će se uskrsnuće“

I u Puli obilježen Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Preč. mr. Jakovljević: „Nakon vukovarskog „Velikog petka“ dogodit će se uskrsnuće“

Misu povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u srijedu, 18. studenog 2020. godine, u pulskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio je preč. mr. Ilija Jakovljević, kapelan Policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića pri Policijskoj upravi istarskoj koji je uz to i dekan vodnjanskog dekanata, župnik Fažane, postulator kauze Bl. Miroslava Bulešića, sudski vikar Porečke i Pulske biskupije te obnaša i druge službe. Koncelebrirao je gvardijan samostana fra Leopold Mičić, fra Mate Trinajstić, vlč. Milivoj Koren i fra Vlado Zahija. Misu je animirao župni zbor.  

Ovaj blagdan, sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao i drugih žrtava iz našeg domovinskog rata, promatramo očima vjere, rekao je preč. Jakovljević na početku prigodne homilije. Pad Vukovara i okolnih mjesta te stradanje branitelja, civilnog stanovništva, podsjeća nas na agoniju Velikog Petka. Židovski poglavari, uz pomoć rimske vlasti, osuđuju Isusa i osuda je smrt. Takvu je sudbinu doživio naš Vukovar i narod u domovinskom ratu. Grad je razrušen, pod njegovim ruševinama slušali smo plač majke, djeteta, nemoćnih i ranjenih u vukovarskoj bolnici. Agonija grada Vukovara i okolnih mjesta je trajala: progoni, zlostavljanja, silovanja, ubijanje na Ovčari i mnogim drugim mjestima; logori, sve nas to podsjeća na Isusovu muku i patnju Blažene Djevice Marije. Tolike su obitelji plakale na tom križnom putu kao i Gospa, a toliki su ubijeni zbog svoje vjere i nacije. Nakon tog Vukovarskog „Velikog petka“ dogodit će se uskrsnuće, istaknuo je propovjednik.

Uskrsnuće se rađa iz vjere. Vjera u Isusa Krista, nevino osuđenog, bičevanog, trnovom krunom okrunjena, razapetog na križ, položenog u krilo majke Marije i na kraju u grob, daje smisao svakoj našoj patnji, nastavio je preč. Jakovljević. Sve je to bilo teško, mnogi su se razbježali od straha i nedostatka vjere, ali Isus je uskrsnuo i Velikom Petku dao smisao. Tu istu patnju prošli su Vukovarci i mnoge hrvatske obitelji: progonjene, bičevane po logorima, izmorene glađu, te i danas dan tražeći zemne ostatke svojih voljenih. Ali vjera im je davala snagu da će Vukovar i cijeli narod uskrsnuti. Kad su ljudski bili najnemoćniji duhovno su bili najsnažniji. Ta nam vjera i danas daje snagu da molimo za naše pokojne, nestale, ranjene; da oprostimo i da naš Vukovar i cijeli naš narod uskrsne u zajedništvu, praštanju, suživotu. Potrebno nam je uskrsno svjetlo da krenemo dalje ne zaboravljajući žrtve ali i da praštamo. Naše srce će biti slobodno za suživot samo ako oprostimo u svjetlu uskrsne vjere. Nijedna civilna presuda neće nam povrati smisao života, vratiti naše drage pokojne i dati smisao njihovoj patnji i stradanju osim vjere. Za Isusovu smrt nitko nije odgovarao, ali on je uskrsnuo i svojim uskrsnućem pobijedio svaku smrt. Isusova smrt dala je svijetu novi život.

vukovar2Vidimo kako se dan stradanja, dan muke i smrti, preporodio u blagdan molitve, zahvale i sjećanja. Bili su to teški dani stradanja našeg naroda a danas su to blagdani zajedništva i pijeteta. Ovaj dan je postao dan uskrsnuća. Vukovar je trebao biti izbrisan, ali je Vukovar još snažnije utisnut u memoriju našeg društva. Pad Vukovara i drugih mjesta doživjeli, te višegodišnja progonstva sa svojih ognjišta, doživjeli smo kao dane duboke tame. Zahvaljujući vjeri da možemo ponovno obnoviti naše gradove i mjesta, te dane smo pretvorili u dane svjetla. Sinoć i večeras naše ulice, trgove, kuće obasjava svjetlo svijeće koje nas podsjeća na uskrsnu svijeću. I mi večeras kličemo vazmenim poklikom uskrsnoj svijeći: „Nek se raduje i zemlja (Hrvatska) tolikim obasjana bljeskom i rasvijetljena sjajem vječnog Kralja, neka osjeti da je nestalo po čitavome svijetu (Hrvatskoj) mraka… Ovo je dakle noć kad je svjetlo ognjenoga stupa (vukovarskog vodotoranja) raspršilo tamu grijeha.“, naglasio je propovjednik.

Čuli smo u današnjem evanđelju: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ Bog poziva i sve nas na ljubav i vjeru. Vjera nam daje odgovore na mnoga pitanja i smisao svakoj patnji. Ljubav nas potiče na promicanje mira i suživot. Kao što na Veliki Petak s poštovanjem častimo Isusovu muku i patnju tako i danas s poštovanjem častimo žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na Veliki Petak pogled zaustavljamo na Isusovu križu a ne na Pilatu, vojnicima koji su Isusa bičevali, razapeli, proboli mu kopljem bok ili onima koji su uzvikivali da se pusti Baraba a osudi Isus. I mi danas svoj pogled dižemo prema žrtvi grada Vukovara, prema onima koji su izgubili članove svojih obitelji. Ne prljajmo svoje srce, savjesti, misli i društveni prostor onima koji su počinili zločine. Danas se poklonimo žrtvi Vukovara i svim žrtvama Domovinskog rata te sklopimo svoje ruke na molitvu da uskrsli Gospodin podari Vukovaru i cijeloj našoj Domovinu novo život, zaključio je propovjednik.

U spomen na sve poginule u Puli su, u jutarnjim satima, položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Vijence su položili u ime Grada Pule pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, ispred Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, u ime Udruge HVIDRA Pula Ivica Lerotić, zatim predstavnici Koordinacije branitelja Istarske županije, Ministarstva obrane i Policijske uprave Istarske, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Saveza antifašističkih boraca Grada Pule. Prisutnima se prigodnim riječima obratio policijski kapelan preč. mr. .Ilija Jakovljević nakon čega su minutom šutnje odali počast poginulima.

Prije večernjeg misnog slavlja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je i paljenjem lampiona duž čitave Vukovarske ulice i počasnim mimohodom u organizaciji pulske HVIDR-e, pod motom “I u mom gradu svijetli Vukovar”.

Najave