Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Mons. Milovan o svetkovini Svih Svetih predvodio misu na porečkom groblju

O svetkovini Svih svetih, u nedjelju, 1. studenog 2020. godine svečano misno slavlje na porečkom gradskom groblju predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju porečkog župnika i dekana preč. Milana Zgrablića i župnog vikara porečke župe vlč. Janeza Barborića.

Misa je održana ispred grobljanske crkve Blažene Djevice Marije od Karmela, a zahvaljujući adekvatnom ozvučenju sudjelovali su brojni vjernici koji su se nalazili diljem tog dijela groblja, uz poštivanje preporučenog međusobnog razmaka u cilju sprječavanja širenja zaraze virusa Covid-19.

Biskup je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su svetkovina Svih svetih i Dušni dan vrijeme kada se posebno spominjemo svojih dragih pokojnika, vrijeme je to i veće  zahvalnosti i molitvene brige za njih. Blagdan Svih svetih podiže nam oči prema slavi Božjoj, u nju su ušli mnogi poznati i nepoznati, oni su nam primjer i veliki zagovornici kod Boga. Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je obilazak posljednjeg počivališta naših dragih pokojnika prigoda koja budi u nama uspomene na one kojih fizički više nema među nama, ali duhovno su nam bliski u sjećanjima i molitvi. Znak je to naše pažnje prema njima i zahvalnosti za dobro koje smo do njih primili, činimo to napose u zagovornoj molitvi, čini nam se da je to poseban znak milosrđa prema njima.

Homilija:

Govoreći o svetkovini Svih svetih biskup je naglasio da u vjerovanju molimo „vjerujem u uskrsnuće mrtvih i život vječni…vjerujem u općinstvo svetih“, to je smisao povezivanja blagdana Svih svetih i Dušnoga dana. Općinstvo svetih veliko je zajedništvo onih na nebu, spašenih, svetih, nas koji smo još putnici na zemlji i svetih duša u čistilištu koje tek čekaju da uđu u raj Božji. Biskup je citirao tekst Drugoga vatikanskog sabora „dok ne dođe Gospodin u svome veličanstvu i svi anđeli s njime neki od njegovih učenika putuju zemljom, drugi se, navršivši ovaj život, čiste, a neki su već proslavljeni motreći samoga Trojedinoga Boga kakav jest. Stoga se jedinstvo putnika s braćom koja su usnula u Kristovu miru nipošto ne prekida nego se jača priopćavanjem duhovnih dobara. U tom svetom zajedništvu, Općinstvo svetih kako ga zovemo, tom svetom zajedništvu pripadamo i mi, osobito kada smo kao ovdje sabrani na misi, istaknuo je između ostalog mons. Milovan.

Misu je pjevanjem a capella uzveličao porečki župni zbor. 

 

Najave