Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Sestre milosrdnice iz Pule proslavile blagdan sv. Vinka Paulskog

Ovogodišnji je blagdan sv. Vinka Paulskog, utemeljitelja sestara milosrdnica proslavljen u znaku 175. obljetnice dolaska sestara u Hrvatsku. I sestre milosrdnice iz Pule, zajedno s Vinkovskom obitelji, pridružile su se proslavi organiziravši prigodno slavlje u crkvi sv. Pavla apostola u Puli. Nakon tradicionalne trodnevnice središnje svečano misno slavlje predvodio je preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik pulske Župe sv. Pavla apostola, uz koncelebraciju rektora pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ Alejandra Castilla i drugih svećenika iz Pulskoga dekanata.

Na početku je Blaženka Butorac, iz Konferencije sv. Pavla Udruge sv. Vinka Paulskog, u ime sestara milosrdnica pročitala uvodni pozdrav i zahvale župniku te svim sudionicima trodnevnice kao i završnog misnog slavlja.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji, komentirajući ulomak Evanđelja o dva vinogradarova sina, istaknuo da je sv. Vinko bio onaj „treći sin“ koji, poput Isusa Krista vrši volju Božju. Podsjetio je ukratko na životopis sv. Vinka i svete Luize de Marillac, te na njihovu suradnju i začetke tog velikog Božjeg djela ljubavi milosrđa kojeg je Svevišnji po njihovim nastojanjima i radu svih članova Vinkovske obitelji posuo diljem svijeta. In tema sa 175. godišnjicom dolaska sestara u Hrvatsku predvoditelj se osvrnuo i na taj povijesni dio, s posebnim naglaskom na povijest Provincije Majke Dobroga Savjeta u Rijeci kojoj pripadaju i sve istarske sestre milosrdnice. Prisjetio se svojih prvih godina u Župi sv. Pavla tada u osnutku, gdje su od početka bile prisutne i sestre milosrdnice. Napose je istaknuo činjenicu da su dvije od tri sestre koje su sada u pulskoj zajednici milosrdnica, s. Lidija Turković i s. Milena Kramar radile u Općoj bolnici Pula punih 40 godina. S njima je sada u samostanu u Rabarovoj ulici u Puli i s. Mirta Vugdelija koja djeluje kao sakristanka u Župi sv. Pavla.

Na kraju misnoga slavlja prikazana je prigodna prezentacija o djelovanja sestara milosrdnica koju je nadahnutim komentarima popratila prof. Ana Okmaca Pilepić.

Prvoga dana trodnevnice uoči blagdana misu je predvodio vlč. Goran Levak, župnik pulske Župe Gospe od mora, drugoga dana misu i klanjanje predvodio je vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“, a u petak je misu predvodio i propovijedao vlč. Joel Catary, župnik pulske Župe Krista Spasitelja na Velom Vrhu. 

 

Najave