Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

U Trstu misno slavlje za obljetnicu mučeništva bl. Bonifacija predvodio nadbiskup Crepaldi

U petak, 11. rujna 2020. u Trstu, u katedrali sv. Justa misno slavlje povodom obilježavanja 74. obljetnice mučeništva bl. Francesca Bonifacija predvodio je tršćanski nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi uz koncelebraciju više svećenika iz tršćanskih gradskih župa.

Naša tršćanska Crkva, s radošću i zahvalnošću slavi danas spomen bl. Francesca Bonifacija, koji je svojim mučeništvom dao svjedočanstvo za Krista, u, za nas kršćane najsvjetlijem i najuvjerljivijem obliku, svetosti. No, njegovo svjedočanstvo ne smije se svesti samo na završni svjedočanski životni čin, njegov je život bio obilježen svetošću življenog mučeništva.  Mučeništvo je naime izvorni oblik svetosti jer mučenik dolazi do potpunog gubitka sebe zbog vjernosti Kristu, suobličuje cijelu svoju egzistenciju Isusu Kristu, do te mjere da ga nasljeduje i u darivanju svoga života, kao što je on dao svoj život za čovječanstvo. Bl. Bonifacio, jednostavan i uzoran pastir, živio je u potpunosti spreman dati život kako bi u svoj život primio Isusa Krista. Smatrao je da je njegova osoba vrijednost koju treba pokloniti, a ne zadržati za sebe. Želio je poprimiti što kompletnije suobličenje Gospodinu postajući jedno s njime. Upravo je to bila najsjajnija odlika njegove kršćanske i svećeničke biografije, preteška za prihvatiti nama ljudima današnjice koji smo zavedeni mišlju da je naše „ja“ sve.

Molimo danas bl. Bonifacija da nam pomogne na putu mučeništva, koje traži sposobnost zaboravljanja na nas same, odbacujući svaki protagonizam kako bismo dali prostora djelovanju Milosti. Ako se znamo otvoriti Bogu biti ćemo sposobni otvoriti srce Božjoj Ljubavi koja je na križu bila jača od svega: nikakva poteškoća neće nas spriječiti da budemo poput Njega. Svetost, naime, nije povezana s našim moralnim nastojanjima, ona je plod ljubavi Božje koja nas jedina može učiniti njemu nalik. Mučenici i sveci svjedoci su Božjega djelovanja koji, kroz oživljujuće djelovanje Duha Svetoga, čini sve kako bi nas doveo Kristu i učinio nas Božjoj djecom. Bog u svojoj dobroti i milosrđu želi nam navijestiti sebe a u Krstu je našao način kako to učiniti.

Molimo Gospodina da budemo sposobni ostati u njegovoj ljubavi, bez bježanja, onako kako je učinio bl. Bonifacio, koji je bio sposoban darovati svoj život u ime Božje ljubavi i milosrđa, rekao je između ostalog nadbiskup Crepaldi u prigodnoj homiliji.

Zanimljivo je istaknuti da je mons. Crepaldi službu tršćanskog biskupa započeo u katedrali sv. Justa 4. listopada 2009., na prvu obljetnicu beatifikacije bl. Bonifacija koja je proslavljena 4. listopada 2008. u toj istoj katedrali. (G. Krizman)

bonifts1

Najave