Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Lanišće: Započeli radovi uređenja prostora memorijalne zbirke

U Lanišću, u župnoj kući, mjestu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, koordiniranim djelovanjem mjesnog župnika, vlč. Josipa Mašine i vicepostulatora, vlč. mr. Ilije Jakovljevića u tijeku su radovi na uređenju dijela prizemnih prostorija župne kuće, za adekvatniji prihvat hodočasnika.

Obzirom na raspored prostora biti će osposobljen još jedan ulaz kojim će se ulaziti u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj će prostoriji, koja će moći primiti više desetaka osoba, biti postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu bl. Bulešića. Osim toga, memorijalna zbirka će fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice XX. stoljeća posjetitelje upoznati s poviješću i zbiljom bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije Drugog svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika.  Bit će izložene fotografije krizmanika generacije 1947., a poseban će dio donijeti detaljniju povijesnu građu o biskupovom izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru, kojeg su napadači istovremeno s umorstvom bl. Bulešića pretukli, te ostavili bez svijesti, uvjereni da su ga ubili. Zbirka će nadalje, slikom i dokumentima, hodočasnicima približiti lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjeg laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno, montiranim sudskim procesima, osuđen na više godina zatvora.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje je na zidu nalazi uokvireni ulomak tadašnje žbuke s blaženikovom krvlju, biti će uređeno preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili. U novoj postavi memorijalne zbirke moći će se vidjeti komadić okrvavljenog svećeničkog kolara s mučenikovom krvlju od trenutka mučeništva i komadić   okrvavljenog platna košulje, prvi portret u reljefu kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar te drugi detalji tog potresnog događaja.

Osim uređenju dijela interijera namjerava se pristupiti i uređenju okoliša, gdje također postoje određene lokacije koje su obilježene značajnim momentima u svezi događaja „krvave krizme“. 

Župnik Mašina je izrazio namjeru postavljanja dva nova vitraja u prozore prezbiterija laniške župne crkve, koji će biti urešeni stiliziranim ljiljanima, motivom s blaženikove mladomisničke štole s kojom je najčešće prikazan.

Župa Lanišće je ove godine, u prigodi 99. obljetnice rođenja bl. Bulešića, upriličila blagoslov nove slike, portreta blaženika kojeg je naslikao vlč. Pablo Josue Rubio Barcia, svećenik Porečke i Pulske biskupije, te novog relikvijara, dar vicepostulatora vlč. Jakovljevića, u kojem je relikvija je postavljena za javno štovanje na oltaru Presvetog Srca Isusova gdje je blaženik služio misu neposredno prije mučeništva.

Inaugracija novih prostora i memorijalne zbirke u Lanišću planira se za dane neposredno uoči ovogodišnje obljetnice mučeništva, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. (G. Krizman)

 

Komadić blaženikovog kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva – drvorez je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi „Krvava Krizma – Lanišće 1947.“

 

Komadić košulje s tragovima blaženikove krvi

 

Prvi reljefni portret kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar

 

Pojilo gdje je krvnik oprao okrvavljene ruke i nož nakon ubojstva

 

Prozor kroz kojeg je Ana Šverko, tada djevojčica, čula bl. Miroslava kako, neposredno pred smrt, izgovara riječi „Isuse, primi dušu moju!“

   

    

Najave